Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radní Plzeňského kraje schválili pro záchranu Sušické nemocnice dotaci 4,5 milionu

Pro záchranu Sušické nemocnice schválili radní Plzeňského kraje individuální dotaci ve výši 5,5 milionu korun. Peníze budou sloužit na pokrytí části provozní ztráty nemocnice, jejímž jediným vlastníkem je město Sušice.

„Dotace je určena na úhradu části provozní ztráty související s poskytováním lůžkové péče v oboru vnitřní lékařství a následné lůžkové péče na území města Sušice na období tří měsíců, tedy od 16. 11. 2020 do 16. 2. 2021. Poskytnutí dotace budou ještě schvalovat zastupitelé,“ informovala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).  

Nemocnice se spádovou oblastí přes 40 000 obyvatel se potýká s velkými personálním i ekonomickými problémy, město hradí miliony korun ztráty. Plzeňský kraj poskytl loni na provoz chirurgické ambulance Sušické nemocnice 1,8 milionu korun a letos už podpořil nemocnici celkem 3,3 milionu korun. Kraj hned po jmenování nového vedení zřídil pracovní tým, který analyzuje stav nemocnice. Snaží se s městem najít řešení pro zachování a budoucí fungování zařízení.

Tým pracuje od minulého týdne, a měl by dodat kraji podklady pro případné rozhodnutí, co se s nemocnicí stane po únoru 2021. Sušický starosta Petr Mottl (ODS) už několikrát avizoval, že za nejlepší řešení by považoval, aby nemocnici provozoval kraj jako dalších šest nemocnic akutní i následné péče.

Nemocnice se aktuálně nachází v personální krizi, protože z ní odchází osm lékařů. Další zdravotníci jsou navíc kvůli rozšíření koronavirové nákazy v karanténě nebo v izolaci. Nemocnice už dříve zavřela kvůli nedostatku personálu lůžkovou chirurgii, ze které udělala covidovou stanici. Nejkritičtější situace je teď na oddělení ARO, kde se nový jednatel nemocnice snaží den ode dnes shánět lékaře a zajistit provoz. Aby mohla akutní péče pokračovat, nyní hlavně interna, je zachování provozu ARO bezpodmínečně nutné.

Kritickou situaci s provozem na ARO pomáhá sušickým řešit krajská Klatovská nemocnice. Dočasně pomohlo i nasazení šesti armádních zdravotníků, které tam poslal krajský krizový štáb. Kvůli koronavirové nákaze je navíc nyní doma 25 zaměstnanců nemocnice. Příští týden by se měli začít vracet zaměstnanci, kteří jsou nyní v karanténě. Potom by se měla otevřít interna. Chirurgie zatím slouží jako covidové pracoviště a podle předběžných plánů by to mělo trvat nejméně do začátku ledna.

O zachování Sušické nemocnice dlouhodobě bojuje také Občanská Iniciativa Pro Naši nemocnici. Ta se přiklání k zachování kontroly města nad svým majetkem a vícezdrojovému financování. Za klíčové považuje Občanská Iniciativa odvolání Jiřího Vlčka z pozice ředitele/jednatele Sušické nemocnice. Jeho působení ve funkci považuje za hlavní příčinu neutěšené personální situace a hromadného odchodu lékařů, zdravotního a pomocného personálu nemocnice, řekl už dříve mluvčí iniciativy Lukáš Potužák.

Ohodnoť článek

Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, nemocnice, Plzeňský kraj, Sušice, ODS, lékař, Ilona Mauritzová, Jiří Vlček, Klatovská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Plzeňského kraje schválili pro záchranu Sušické nemocnice dotaci 4,5 milionu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.