Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hlavní epidemiolog oznámil ukončení pracovního poměru na Krajské hygienické stanici v Plzni

Po 40 letech práce odchází uprostřed koronavirové epidemie z Krajské hygienické stanice v Plzni hlavní epidemiolog, profesor Petr Pazdiora. Důvody svého odchodu nesdělil. Hygiena teď vypíše výběrové řízení. Požádal o ukončení pracovního poměru zhruba k 25. listopadu, potvrdil dnes novinářům ředitel krajské hygieny Přemysl Tomašuk. 

"Je to jeho soukromá věc. Při žádosti o ukončení pracovního poměru nemusí uvádět žádné důvody, ani je neuvedl," uvedl Tomašuk. Ten si nemyslí, že by mezi ním a Pazdiorou panovaly animozity, ani se nedomnívá, že odchází kvůli velkému pracovnímu nasazení v souvislosti s nynější koronavirou krizí. "Ale tak celkově, těžko hodnotit," dodal. Pazdiora jako krajský epidemiolog je přednostou Ústavu epidemiologie plzeňské lékařské fakulty, na které také učí.

Do konce roku se ředitel pokusí sehnat náhradu. "Paní doktorka, která ho zastupuje (vedoucí protiepidemického oddělení Jitka Průchová), je bohužel nemocná, a to dost vážně. A já jí chci samozřejmě dát možnost, aby se přihlásila do výběrového řízení, takže ho ještě nebudu tak rychle vypisovat," uvedl. Jak dlouho bude Průchová v pracovní neschopnosti, neví.

Krajská hygienická stanice v Plzni zažila loni zemětřesení poté, co byl narychlo odvolán z funkce ředitele Přemysl Tomašuk kvůli podezření ze závažných pochybení. Soud však konstatoval, že jeho propuštění nebylo v souladu se zákonem. Od 25. července letošního roku znovu naplno převzal sedmdesátiletý Tomašuk vedení krajské hygieny.

Loni v srpnu přišel Tomašuk o funkci na základě kontrol, které měly shledat nezákonné jednání. Šéf hygieny údajně svévolně rozdával některým svým podřízeným odměny a také je přeřazoval do vyšších platových tříd. Podle auditů měl způsobit způsobil škodu v řádech několika milionů korun. Kárná komise proto zahájila řízení pro zvlášť závažné provinění a navrhla Tomašuka okamžitě propustit. Městský soud v Praze však rozhodl, že výpověď nebyla v souladu se zákonem a Tomašuk se vrátil na svůj post. Případem se ale stále zabývá policie.

V Plzeňském kraji je aktuálně podle ministerstva zdravotnictví 6531 nemocných a 4060 vyléčených. Na 100 tisíc obyvatel připadá v regionu 1807 potvrzených nákaz, což řadí Plzeňský kraj na čtvrté místo po Praze, Zlínském a Středočeském kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krajská hygienická stanice, odchod hlavního epidemiologa, Plzeň, pracovní poměr, Petr Pazdiora, koronavirová krize, Plzeňský kraj, Městský soud v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní epidemiolog oznámil ukončení pracovního poměru na Krajské hygienické stanici v Plzni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.