Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prvních 20 lůžek následné péče zřídila Rokycanská nemocnice v opravených prostorách

Novou lůžkovou kapacitu má od dnešního dne Rokycanská nemocnice. V nejvyšším patře lůžkového traktu oddělení následné péče vzniklo zatím 20 lůžek. Dalších deset zprovozní ke konci roku. Pokoje jsou nejčastěji třílůžkové a všechny jsou vybavené novými elektricky polohovatelnými lůžky a nočními stolky.

První pacienty přijme nově vzniklé oddělení již tento týden. Úprava prostor vyšla na téměř dva miliony korun, které hradil Plzeňský kraj. Oddělení poskytne lůžkovou léčebnou ošetřovatelskou a rehabilitační péči buď dlouhodobě nemocným pacientům, nebo pacientům, jejichž stav už nevyžaduje přímo pobyt na lůžku akutní péče, ale zároveň pro ně ještě není vhodná domácí péče.

„Jedná se například o chronicky nemocné nebo starší pacienty, kteří potřebují lékařský dohled a pravidelnou ošetřovatelskou péči, nebo o pacienty po úrazech či operacích, kteří po pobytu na chirurgickém oddělení ještě potřebují rekonvalescenci a rehabilitaci přímo v nemocnici,“ říká ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.

Na oddělení se budou léčit pacienti široké škály diagnóz různých odborností včetně interních, chirurgických, ortopedických, neurologických ale též onkologických či psychiatrických. Pacienti budou přijímáni jak z akutních lůžek Rokycanské nemocnice, tak i z jiných zdravotnických nebo i sociálních pobytových zařízení, případně i z domácí péče.

Lůžka následné péče vznikla v delší dobu nevyužívaných prostorách, které před tím prošly kompletní rekonstrukcí. „Je to další z investic, které byly v uplynulých letech dokončeny a které mění postupně vzhled nemocnice i komfort pro pacienty. Zásadní modernizace ovšem čeká nemocnici v dalších letech,“ informuje náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová (ODS).  

Oddělení následné péče chtěla nemocnice provozovat už od počátku milénia. Lůžek následné péče je totiž v rokycanském okrese dlouhodobě nedostatek a poptávka po nich naopak stále roste. Svolení provozovat tato lůžka však nemocnice získala až v roce 2017, kdy však byl na českém trhu práce kritický nedostatek zdravotnického personálu. Nemocnici se ale postupně podařilo zdravotníky nabrat a oddělení dnes zprovozňuje.   

„Oddělení vhodně doplní nabídku poskytovaných služeb nemocnice, ale hlavně poskytne potřebný typ péče, která na Rokycansku dosud chyběla a pacienti, buď museli být hospitalizováni v jiném regionu, nebo pokud to bylo možné, se doléčovali na lůžkách určených akutní péči a odtud přecházeli rovnou do domácího léčení," popisuje radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

„Například Centrum sociálních služeb Mirošov pečuje o více než 300 seniorů a ti při zhoršení zdravotního stavu museli využít lůžka zařízení LDN v Plzni. Pobyt přímo v Rokycanech jistě přivítají jak samotní pacienti, tak jejich rodiny,” doplnila radní.

Oddělení má již zajištěný personál pro zprovoznění prvních 20 lůžek. Aby mohlo obsadit i zbývajících deset, hledá ještě dvě praktické nebo všeobecné sestry a sanitáře. Kromě odpovídajícího finančního ohodnocení nabízí nemocnice sestrám i náborový příspěvek a zdravotníkům žijícím mimo Rokycany pomoc s hledáním bydlení a další zaměstnanecké benefity.

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky Rokycanská nemocnice, sestry, personál, oddělení následné péče, lůžka následné péče, Rokycanská nemocnice, a.s., pacient, nemocnice, Plzeňský kraj, zdravotnický pracovník, Jaroslav Šíma, Marcela Krejsová, Milena Stárková, Rokycany, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvních 20 lůžek následné péče zřídila Rokycanská nemocnice v opravených prostorách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.