Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Dárců krve pomalu přibývá, kampaně teď cílí hlavně na mladší ročníky

Bezpečná krev pro všechny: Daruj krev a učiň svět bezpečnějším místem. Tak zní letošní motto Světového dne dárců krve. Zájemců, kteří chtějí darovat každoročně přibývá, podle odborníků to pořád není dost. Pomoci naverbovat další dárce se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život.

Právě tuto neděli si připomínáme nejen den narozenin držitele Nobelovy ceny a objevitele Rh faktoru K. Landsteinera, ale od roku 2005 připadá na 14. června i oslava bezejmenných hrdinů. Tedy těch, co chodí darovat krev. 

Každých 15 minut může zachránit tři lidské životy. Letos navíc Světový den připadá na 60. výročí zahájení kampaně za bezpříspěvkové dárcovství krve, která byla iniciována právě z důvodu zvýšení bezpečnosti příjemce transfúzních přípravků,“ připomíná prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

V celé republice je zatím registrování 256 tisíc pravidelných dárců krve. Že roste povědomí o této problematice dokazuje i fakt, že za minulý rok přibylo 31 tisíc nových dárců, což je asi o 3 tisíce více, než o rok dříve

Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300.000 a počet prvodárců by měl činit 33 tisíc ročně. Stávající počet dárců je ještě dostatečný pro pokrytí potřeb pacientů, ale chybí rezervy pro případ mimořádného výdeje,“ upozorňuje Jukl.

Výšit povědomí o dárcovství se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život. Kampaň zatím běží v sousedním Karlovarském kraji, během pár měsíců zavítá i do našeho regionu. „Rádi bychom rozšířili databázi nových dárců tak, aby se z nich mohli stát pravidelní dárci. Chceme oslovit hlavně mladší generaci a ukázat jim, že darování nebolí,“ uvedl organizátor projektu Jan Hamar.

Ke Světovému dni se připojí i FN Plzeň

O den později, tedy v pondělí 15. června si Světový den dárců krve připomene i Fakultní nemocnice v Plzni.

Připravili jsme slavnostní odběr krve s drobnými dárečky na pondělí 15. června 2020. Těšíme se na Vás, tak určitě přijďte!,“ vzkazuje tým Transfuzního oddělení FN  Plzeň. 

Stát se dárcem není složité, stačí chtít pomoci. Zkušenosti ze světa ukazují, že nejbezpečnější jsou dárci darující krev alespoň 2x ročně, nevyžadující materiální výhody, odpovídající poctivě na otázky o svém zdravotním stavu - zkrátka ti, kteří chtějí pomoci doopravdy. Podrobněji se o dárcovství můžete dočíst na webových stránkách Českého červeného kříže

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky krev, dárcovství, Daruj krev, kampaň, nemocnice, Světový den dárců krve, FN Plzeň, dárce krve, Fakultní nemocnice Plzeň, Český červený kříž, Nobelova cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárců krve pomalu přibývá, kampaně teď cílí hlavně na mladší ročníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.