Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Do příjezdu záchranky může být pozdě! Naučte se první pomoc

PR článek

Téměř polovina lidí se někdy ocitla v situaci, kdy musela poskytnout první pomoc – v 60 % případů dokonce někomu blízkému, ukázal aktuální průzkum společnosti PENNY. Zároveň však z průzkumu vyplynulo, že téměř polovina Čechů kurz první pomoci nemá, případně ho absolvovala před mnoha lety. Pokud si nejste první pomocí jistí, můžete si nyní zdarma online kurz první pomoci díky společnosti PENNY stáhnout.

V průběhu celého září totiž řetězec PENNY spustil osvětovou kampaň týkající se první pomoci. A to ne náhodou. V loňském roce se totiž PENNY rozhodlo proškolit své zaměstnance a poskytlo jim online kurz první pomoci známého záchranáře Marka Dvořáka. Právě díky tomu došlo již k minimálně třem případům, kdy zaměstnanci PENNY pomohli zákazníkům zachránit život. A stejný kurz nyní bezplatně můžete absolvovat také vy!

Jak důležité je být připraven, poznala na vlastní kůži Lucie Drabinová, oblastní vedoucí PENNY. „Přijížděla jsem ráno do práce, když jsem před prodejnou viděla skupinku lidí kolem pána, který byl v bezvědomí. Když jsem zjistila, že nedýchá, okamžitě jsem začala poskytovat první pomoc. Nejdřív jsem měla strach, že bych mohla udělat něco špatně, ale pak jsem si vzpomněla na to, co jsem se naučila v kurzu – že v takové situaci nemůžete ublížit, ale jedině pomoci,“ vzpomíná Lucie.


Lucie Drabinová

V krizové situaci se počítá každá minuta. Nečinně čekat na záchranou službu se nemusí vyplatit. Záchranka na místo průměrně dorazí za více než 8 minut, zatímco mozek při zástavě srdce začne odumírat již za méně než 6 minut. O životě, smrti či trvalých následcích tak rozhodují rychlé činy.

Své o tom ví také Vladimír Haužvic, vedoucí prodejny PENNY v Jaroměři, který byl svědkem kolapsu zákazníka přímo v prodejně. „Pán u pokladny ztratil vědomí a bylo jasné, že potřebuje okamžitou pomoc. Kolem něj stálo spoustu lidí, ale nikdo se neodvážil nic udělat. Když jsem pána začal resuscitovat, někteří z nich mě od toho dokonce odrazovali s tím, že nejsem doktor. Já jsem však věděl, že musím jednat,“ popisuje Vladimír, kterého záchranáři po příjezdu na místo pochválili.

Vladimír Haužvic

„Z praxe víme, že včasné poskytnutí první pomoci před příjezdem zdravotnické záchranné služby je pro přežití pacientů klíčové. Okamžitá první pomoc v určitých případech snižuje následky závažných stavů, má vliv na včasný návrat pacientů do běžného života, a zároveň šetří vysoké náklady na lékařskou péči, která je poskytována při řešení kritických stavů. V krizi se počítá každá minuta. Online kurz je koncipovaný tak, aby se díky němu mohl každý naučit klíčové dovednosti, které mohou bez nadsázky rozhodnout o přežití nebo míře trvalých následků pacienta," uvádí Marek Dvořák, záchranář a autor kurzu, který je zároveň nejsledovanějším lékařem na sociálních sítích.

Online kurz první pomoci záchranáře Marka Dvořáka, který doslova pomáhá zachraňovat lidské životy, si během celého září můžete stáhnout díky osvětové kampani PENNY zcela zdarma. Stačí navštívit webovou stránku, kde se dozvíte, jak na to. Ke kurzu navíc získáte doživotní přístup, a tak si znalosti můžete kdykoliv osvěžit. Dejte o této akci vědět také svým blízkým. Nikdy totiž nevíte, kdy první pomoc budete potřebovat. Podívejte se také na video ZDE.

Štítky první pomoc, pacient, Penny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do příjezdu záchranky může být pozdě! Naučte se první pomoc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.