Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet osob pozitivně testovaných na koronavirus stoupl v Plzeňském kraji na 24

, aktualizováno 24. března 2020, 20:07

O jednoho pacienta více s pozitivním testem na onemocnění COVID-19 měl v úterý ráno oproti údajům z pondělního večera Plzeňský kraj. Odpoledne se počet zvýšil o další dva. Hygienici v regionu aktuálně evidují celkem 24 osob s koronavirovým onemocněním. V porovnání s ostatními 14 kraji mají menší počet nakažených než Plzeňský kraj jen tři regiony.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň leží aktuálně čtyři pacienti s COVID-19, jedná se o tři muže a jednu ženu. Na plicní ventilaci je napojen vzhledem k dalším zdravotním komplikacím sedmdesátiletý muž, který se ale nachází ve stabilizovaném stavu. Podle hygienika Petra Pazdiory jde o muže, jehož syn je pendler a dojíždí do SRN za prací. Tento muž trpěl příznaky choroby a nechal se proto testovat. Na výsledky jeho testů ovšem hygienici teprve čekají. V současné době testy trvají od náběru do oznámení výsledků až čtyři dny.  

„Trojice pacientů s koronavirem leží na infekční klinice, pacient s nutností plicní ventilce je hospitalizovaný na plicní klinice,“ řekl ředitel fakultní nemocnice Václav Šimánek.

V Plzni evidují hygienici devět nakažených, o jednoho méně hlásí okres Domažlice. Pět pozitivně tstovaných je na jižním Plzeňsku a jeden případ má Tachovsko a severní Plzeňsko. Bez jediného příadu je Klatovsko a Rokycansko.  

„Až doposud byl Plzeňský kraj jedním z mála krajů, kde jsme měli pacienty, kteří si onemocnění COVID-19 přivezli ze zahraničí. U těch posledních případů už to není jednoznačné. Teď už musíme počítat s lokálním přenosem,“ řekl hygienik Petr Pazdiora. Podle jeho slov jsou mezi nakaženými lidé od mladistvých až po nejstaršího sedmdesátiletého pacienta. „U těch mladších osob je průběh nemoci mírnější, ale není to pravidlem,“ zdůraznil Pazdiora. Teď se čeká na výsledky dalších testů vzorků odebraných od pendlerů.

Hygienik Pazdiora je přesvědčen o tom, že vláda měla už daleko dříve omezit pohyb pendlerů přes hranici. Vzhledem k tomu, jakým laxním způsobem postupovala k pandemii německá vláda, byli pendleři od začátku jasnou hrozbou, což se teď začíná potvrzovat. Až v pondělí vláda rozhodla, že od čtvrtka musí pendleři buď přestat pracovat nebo si v sousední zemi zajistit i ubytování a domů se dočasně nevracet. Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

Ředitel fakultní nemocnice Šimánek konstatoval, že v žádném případě nedošlo k rozšíření infekce ve zdravotnických zařízeních nebo v ústavech sociální péče v kraji. „Pandemie nás postihne jen tak, jak jí to povolíme,“ dodal ředitel fakultní nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, počet nakažených, COVID-19, hygienici, Plzeňský kraj, nemoc, pacient, Václav Šimánek, Fakultní nemocnice Plzeň, Německo, Petr Pazdiora, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet osob pozitivně testovaných na koronavirus stoupl v Plzeňském kraji na 24  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.