Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lékařská fakulta v Plzni má letos opět víc přihlášek než loni. Mezi zájemci o studium převažují ženy

Rekordní počet přihlášek ke studiu letos přišel na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Na stoupajícím zájmu o studium má podíl i moderní prostředí a vybavení předloni otevřeného univerzitního kampusu. Zájem o studium na fakultě trvale roste, do prvního ročníku všeobecného lékařství fakulta přijímá kolem 310 až 315 studentů a 50 studentů ke studiu zubního lékařství, v anglickém programu nastupuje ročně kolem 100 zahraničních studentů, řekl děkan Jindřich Fínek.

„Naše fakulta se stává populárnější a populárnější. Nevím, jestli to dělá kampus nebo zprávy o studijních výsledcích na naší fakultě, ale už máme přes 3 tisíce přihlášek ke studiu, a to jsou čísla z minulého týdne, termín pro podání přihlášek byl do konce února," řekl děkan Jindřich Fínek. Zatímco v jiných letech přijala fakulta ke studiu v češtině na všeobecné lékařství a na zubní lékařství kolem 2700 přihlášek, loni to bylo téměř 3000 přihlášek. „A řekl bych, že letos to bude zase o deset procent víc, než bylo loni, což byl rekordní rok," uvedl Fínek.

Pětasedmdesát procent studentů uspěje 

Zájem o studium stomatologie je zhruba desetinásobný. „Jsme schopni otevřít 51 míst, tam jsme limitování 'fantomárnou', tedy takovou trikovou laboratoří, kde se studenti učí. V anglickém programu už teď děláme přijímací zkoušky a zase se blížíme k optimálnímu počtu 80 až 100 studentů, kteří budou studovat v anglickém programu," řekl. Školu dokončí asi 75 procent studentů, kteří nastoupí do prvního ročníku.

Mezi zájemci o studium převažují ženy. Podle Fínkova odhadu je mezi absolventy kolem 30 procent mužů a 70 procent žen. Až 30 procent uchazečů fakulta přijme bez přijímacích zkoušek na základě prospěchu se střední školy v ČR. „Ta kritéria jsou velmi přísná a není to jednoduché absolvovat. Ale ti, kteří nastoupí bez přijímacích zkoušek, mají i lepší studijní výsledky během celého studia," uvedl Fínek.

Hranice se zřejmě posouvat nebude 

V minulosti na fakultu nenastoupilo několik přijatých studentů a fakulta pak musela mírně snížit bodovou hranici a přijmout uchazeče, kteří původně skončili pod čarou. Loni to už nemusela dělat a hranici pro přijetí nemusela posunovat. Podobně to děkan předpokládá i letos.

Fakulta na podzim 2022 otevřela nový kampus vedle fakultní nemocnice na Lochotíně za 1,84 miliardy korun. Přesunula se tam teoretická výuka budoucích lékařů, která se dosud odehrávala v několika budovách ve městě. Plzeň tak získala nejnovější areál pro studium medicíny v ČR.

Nový kampus Lékařské fakulty v Plzni za 2,4 miliardy se pyšní moderním zázemí a špičkovými technologiemi

Zbrusu nový kampus Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni se dočkal slavnostního otevření. Dosud byla výuka budoucích lékařů roztroušená do několika nevyhovujících objektů ve městě. Nyní je vše pohromadě v nově vybudovaném areálu v aleji...

V nové budově s šesti nadzemními a třemi podzemními podlažími a užitnou plochou 30 tisíc  metrů čtverečních je devět výukových ústavů, děkanát, menza, špičková odborná knihovna a studovny. Zahrnuje tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře, vyšetřovny s ambulancemi a 29 laboratoří. V podzemí je dvoupatrová garáž. V kampusu jsou špičkové technologie, například simulačnímu centrum, kde studenti nacvičují reálné zákroky na figurínách - od simulátorů pro nácvik jednodušších úkonů až po pokročilé simulátory stavů z intenzivní a urgentní medicíny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni

Štítky studium, student, škola, lékaři, lékařská, přihláška, fakulta, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařská fakulta v Plzni má letos opět víc přihlášek než loni. Mezi zájemci o studium převažují ženy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.