Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zakazují nám nosit roušku, abychom nešířili paniku, říká pendlerka pracující v německé nemocnici

V práci je mají za exoty, když si vezmou roušku, doma dostali cejch šiřitelů nákazy a mnohdy čelí výhrůžkám z strany spoluobčanů. Teď se navíc bojí toho, že jim vláda znemožní jezdit přes hranici za prací do SRN a o práci tak úplně přijdou. V takové situaci se ocitly tisíce pendlerů. My jsme mluvili s některými z nich. Přáli si zůstat v anonymitě.

Lidé jezdící denně za prací do SRN se ne vlastní vinou dostali do obtížné situace. Zesilují tlaky na to, aby vláda jejich pohyb přes hranici úplně zakázala. V Německu se až doposud nedodržovaly tak přísné podmínky, jaké jsou zavedeny už několik dní u nás, aby se tak zabránilo šíření nákazy. Na Domažlicku šlo do karantény několik pendlerů, kteří teď čekají na výsledky jejich odběrů.

„Když si vezmu v práci roušku, tak se na mě dívají jako na blázna a kolegové se mi smějí, že jsme zbabělec. Vůbec nechápou a nechtějí chápat, že u nás je situace úplně jiná. Dělají si legraci z toho, že máme povinnost všichni chodit v rouškách. Teď se bojím toho, že když nám vláda znemožní cestovat za prací, tak o ni pak přijdu,“ řekl pendler z Klatovska, pracující v jedné továrně v Koetztingu.

Mnohem drsnější zkušenost se situací v Německu má další pendlerka pracující ve zdravotnickém zařízení v nejmenovaném bavorském městečku jako uklízečka. „Němci se úplně zbláznili! Chovají se jako by se nic nedělo! Rovnou nám v práci řekli, že roušky nesmíme vůbec nosit, abychom tím nešířili paniku! A to pracujeme v nemocnici. Mám pocit, že jsou připraveni obětovat starší občany. Německá důkladnost dostává další trhliny,“ říká tato pendlerka, která do práce také dojíždí z Klatovska.

„Pokud teď česká vláda zavře hranice a nebudu smět jezdit do práce, neměla bych o ni přijít. Není to způsobeno mojí vinou. Ale nebudu zřejmě dostávat mzdu po dobu, co nebudu jezdit do práce,“ dodala žena.

I v Německu jsou ovšem firmy, které už zavřely své výrobní provozy. „Pracuji ve fabrice, která dělá součástky pro automobilový průmysl. Už tři dny je firma zavřená. Dostáváme zatím 60 procent platu. Ale nevím, jak dlouho nám to budou ochotni platit. Roušky nosili u nás v práci jen lidi z Česka a byli jsme za exoty. Teď fabriku zavřeli, ale mám pocit, že nikdo z Němců co tam pracují se nějak chrání,“ dodal jiný pendler, který za prací jezdí do bavorského městečka.  

Krizový štáb Plzeňského kraje chce dosáhnout toho, aby vláda co nejdříve úplně zastavila všechny přejezdy pendlerů. Ti musí mít od soboty knížku přeshraničního pracovníka, kterou jim má denně potvrzovat razítkem jejich zaměstnavatel. Důvodem k tomuto opatření byl velký výskyt falešných potvrzení, které si někteří lidé sehnali a jezdili tak do Německa, aniž by tam oficiálně pracovali. Jezdili tak na časté nákupy, za známými i za prací načerno.

Podle starostů obcí u hranic se jejich občané, kteří nepracují v Německu, obávají pendlerů, kteří jsou v továrnách a službách denně ve styku s Němci. Místní tvrdí, že ve vztahu k vládním opatřením nedává smysl, že jsou přechody pro pendlery otevřené.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, cestování, zákaz, vláda, pendleři, roušky, rouška, Německo, Němci, okres Klatovy, Vláda ČR, okres Domažlice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakazují nám nosit roušku, abychom nešířili paniku, říká pendlerka pracující v německé nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.