Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocnicím stále chybí dárci krve, mladí lidé si ale raději přivydělají prodejem plazmy

Každý třetí člověk potřebuje během života transfuzi, ale jen každý třicátý je dárcem krve. Taková je neúprosná statistika. Fakultní nemocnice Plzeň se proto snaží přilákat k dárcovství mladé lidi, třeba maturanty. Ti ovšem dávají přednost odběrům krevní plazmy, kde jsou kratší intervaly a v komerčních centrech za to navíc mají finanční odměnu.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň se řadí mezi největší v republice a jen loni tam provedli 22 500 odběrů. Přesto jsou období, kdy se zásoby krve povážlivě tenčí. Zástupci nemocnice proto objíždějí i střední školy, kde pořádají přednášky na téma dárcovství krve.

Frekvence u darování krevní plazmy je výrazně jiná než v přídě darování krve. U plazmy se doporučuje rozestup minimálně dva týdny. V případě odběrů krve mohou ženy darovat životadárnou tekutinu třikrát do roka, muži čtyřikrát.

„Od maturantů občas slýcháme, že sice nechodí darovat krev, ale plazmu ano. A co hůř, do některých z komerčních plazma center. Snažíme se jim vysvětlit, že darováním krve u nás skutečně zachraňují život pacientovi, který leží ve fakultní nebo jiné nemocnici v kraji. Ale jejich plazma jde většinou z těchto komerčních center do zahraničí. Studenty láká finanční odměna, u nás jsou benefity zásadně jiné. A hlavně, Hrdost není na prodej,“ říká ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Právě Hrdost, respektive slečna Hrdost, je symbolem kampaně, kterou spustila nemocnice spolu s městem a krajem. „V našem registru máme téměř 12 tisíc dárců, tedy osob, které darovaly krev nebo její složku alespoň jedenkrát v průběhu posledních dvou let – bez ohledu na to, kolikrát, nejedná se tedy o dárce pravidelné. V loňském roce jsme například odebrali krev 9 479 dárcům, z toho se v tisícovce případů jednalo o prvodárce,“ vysvětluje primářka Transfuzního oddělení FN Plzeň Petra Šlechtová.

Transfuzní oddělení FN Plzeň v rámci kraje dodává krev více nemocnicím, takže krevní sklady musí být neustále plné. Problém nastává hlavně v letních měsících, kdy přibývá úrazů a pravidelní dárci jsou například na dovolených.

Fakultní nemocnice opravila za 20 milionů transfuzní oddělení a věří, že přiláká nové prvodárce

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, které je jedno z největších v republice, prošlo velkou proměnou. Výsledkem mnohamilionové rekonstrukce je větší komfort pro dárce i samotné zaměstnance. Spolu s představením opravené budovy spustila...

 

„Rád bych připomněl, že držitelé takzvané Janského plakety (uděluje se za 40 odběrů krve, pozn.red.) mohou cestovat MHD v Plzni zdarma. Podle statistiky Plzeňských městských dopravních podniků je takových lidí zhruba 2 700 a my jsme na ně náležitě hrdí,“ zdůrazňuje primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). „Je důležité připomenout, že na dárcovství krve jsou připraveny i krajské nemocnice, konkrétně Klatovská, Domažlická a Rokycanská,“ doplnil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Zájemci o darování krve se mohou registrovat online přes webové stránky fnplzen.cz, kde také najdou základní podmínky, které musí splňovat. „FN Plzeň potřebuje kromě plné krve také krevní destičky, především pro léčbu pacientů, kteří onemocněli různými typy leukémií, podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně a jsou ohroženi krvácivými komplikacemi. Dalším důvodem potřebnosti může být život ohrožující krvácení, rozsáhlé operační výkony nebo doplňková léčba pomocí krevních destiček,“ dodává mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Pravidelné dárce krevních destiček hledá Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň, zájemci starší 18 let v dobrém zdravotním stavu se mohou hlásit na čísle 377 103 825 nebo e-mailu vodickovap@fnplzen.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky dárci krve, darování krve, Transfuzní oddelění, pravidelní dárci, prvodárci, darování plazmy, FN Plzeň, kampaň, Hrdost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím stále chybí dárci krve, mladí lidé si ale raději přivydělají prodejem plazmy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.