Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fakultní nemocnice opravila za 20 milionů transfuzní oddělení a věří, že přiláká nové prvodárce

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, které je jedno z největších v republice, prošlo velkou proměnou. Výsledkem mnohamilionové rekonstrukce je větší komfort pro dárce i samotné zaměstnance. Spolu s představením opravené budovy spustila nemocnice s městem a krajem dárcovskou kampaň. Nemocnici totiž ubývají prvodárci, navíc jsou v letních měsících krevní sklady téměř prázdné.

Každou darovanou krev je třeba také testovat, mimo jiné na žloutenku B, C, syfilis a HIV, použít nelze krev od dárců, kteří nedávno prodělali virózy, měli přisáté klíště nebo cestovali do rizikových destinací.

„Opravili jsme podlahové krytiny, přibyly nové automatické i mechanické posuvné dveře či roletové mříže, byl zcela změněn design a vybavení míst pro dárce, zahájili jsme opravu zastřešení manipulačních prostor služebního vchodu a rozšíření nákladové rampy. Upravili jsme elektroinstalaci, rozšířili WiFi pokrytí a datové sítě v laboratořích a vyměnili zabezpečovací a tísňový systém,“ vyjmenovává technicko-provozní náměstek Milan Topinka.

Celkové náklady dosáhly na 20 milionů korun, přičemž nejdražší položkou byla nová fasáda a oprava střechy. Dárci se mohou těšit také na pestřejší nabídku občerstvení v místním bistru. To vše by mohlo přilákat nové dárce, alespoň v to věří tým Transfuzního oddělení, který chystá i řadu dalších zajímavých akcí.

„Ačkoli se to může zdát jako zavedené klišé, krev potřebujeme neustále. V jednom jediném okamžiku může být sklad plný a v druhém prázdný, proto jsou pro nás dárci, a zvlášť ti pravidelní, nesmírně důležití. Minulý rok jsme evidovali v registru 12 200 dárců, kteří darovali krev alespoň jedenkrát  v průběhu posledních dvou let. Mírný pokles jsme zaznamenali u prvodárců, těch bylo kolem 1 200,“ vysvětluje primářka Transfuzního oddělení Petra Šlechtová.

Transfuzní oddělení FN Plzeň patří mezi největší transfuzní zařízení v České republice. Jen za rok 2022 provedli zdravotníci necelých 22 000 odběrů, z toho je přes 21 000 odběrů takzvané plné krve, ostatní jsou přístrojové odběry, například plazmy nebo červených krvinek. 

S létem se zásoby v krevních skladech citelně tenčí

Velkou spotřebu krevních preparátů má chirurgie a ortopedie, nejvíce je ale potřebuje onkologie a hematoonkologie. Během léta bývají krevní sklady téměř prázdné, neboť řada pravidelných dárců odjíždí na dovolené. Kromě toho se stále dohání operativa z dob pandemie, což také zvyšuje nároky na krevní potřeby.

 „Trvalý mírný nedostatek je zejména u negativních krevních skupin, krátkodobě ale i u těch pozitivních, proto bych rád vyzval všechny, kteří s první návštěvou otálejí, že se skutečně nemusí ničeho bát,“ dodává ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Transfuzní oddělení zajišťuje celé spektrum činností související s transfuzní problematikou. Plní úkoly stanovené ministerstvem, směrnicemi a vedením nemocnice v souladu s legislativou, vyrábí transfuzní přípravky a provádí rutinní laboratorní vyšetřování. Poskytuje i zvlášť specializované služby v rámci kraje a dodává krev více nemocnicím.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň

Štítky FN Plzeň, transfuzní oddělení, dárci krve, rekonstrukce, prvodárci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice opravila za 20 milionů transfuzní oddělení a věří, že přiláká nové prvodárce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.