Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj podpoří pěti miliony korun lékaře v menších obcích

Plzeňský kraj dá malým obcím do 6000 obyvatel pět milionů korun na udržení lékařů nebo na získání nových. Chce zvýšit dostupnost primární ambulantní péče tam, kde je nedostatečná nebo hrozí, že přestane být poskytována, řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD). Zástupci menších obcí si stěžují na to, že za stárnoucí lékaře těžko hledají náhradu. Peníze mohou získat buď obce na ordinace, nebo lékaři na přístroje a vybavení.

Dotace podpoří obory všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost, dětské a zubní lékařství, gynekologie a porodnictví. "V okresech Tachov a Plzeň-sever, kde chybí nemocnice, jsou do podporovaných oborů zahrnuty i některé obory specializované ambulantní péče," uvedla radní. Jde o vnitřní lékařství, kardiologii, endokrinologii, diabetologii a chirurgii. Malé obce získají peníze na prostory, které slouží nebo budou sloužit jako ordinace. Samotní lékaři si za ně mohou koupit přístroje a další vybavení. Lhůta pro podání žádostí je od 3. do 17. dubna.

Nový dotační program zavedl kraj loni, kdy si šest obcí rozdělilo víc než milion korun. "V programu byly tři miliony, ale jen pro obce a města do 7500 obyvatel. Letos jsme to snížili na 6000, protože si říkáme, že větší města si mohou pomoct sama," uvedla Stárková.

Pačejov na Klatovsku, Břasy a Hrádek na Rokycansku, Mladý Smolivec a Kasejovice na Plzeňsku a Bělá nad Radbuzou na Domažlicku loni za peníze od kraje vybavily a modernizovaly ordinace. Peníze mohly jít také na bydlení lékařů, což ale obce nevyužily.

Kraj loni oslovil e-mailem všechny obce, ale později, a některé už se nestihly přihlásit, protože neměly ve svém rozpočtu vyčleněnou druhou polovinu nákladů. Kraj ale umožnil posílat faktury i v letošním roce, aby měly čas na rekonstrukce. Vzhledem k tomu, že obce už o dotačním titulu vědí, očekává letos Stárková větší zájem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, správa, dotace, obce, Plzeňský, lékař, Plzeňský kraj, peníze, Milena Stárková, ČSSD, Tachov, okres Plzeň-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podpoří pěti miliony korun lékaře v menších obcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.