Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Natálka popálená při zpackaném chemickém pokusu bojuje už čtyři roky s krutými následky poranění

S krutými následky popálenin na 43 procentech těla bojuje už čtvrtým rokem dnes již desetiletá Natálka z Rokycanska i celá její rodina. Holčička utrpěla velmi vážné zranění při nepovedeném chemickém pokusu v rokycanském příměstském táboře v roce 2019 a zpočátku vůbec nebylo jisté, zda přežije. Menší popáleniny utrpěly tehdy ještě dvě další děti.

Letos v květnu odvolací soud zmírnil trest táborové instruktorce Lucii Skořené z původních 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou na podmínečný desetiměsíční trest se zkušební dobou 15 měsíců. Rozsudek je pravomocný. Táborovou vedoucí Martinu Skočilovou soudci potrestali pravomocně loni v listopadu, kdy jí soud vyměřil dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti. O tom, co aktuálně prožívá rodina Natálky jsme si povídali s její maminkou Šárkou Černou.

Jak vnímáte nové rozhodnutí soudu v kauze zranění vaší dcery?
Paní Skořená jako zaměstnanec paní Skočilové byla osvobozena od jakéhokoli uhrazení odškodného naší rodině, potažmo i Natálce. Byla zbavena zákazu práce s dětmi a jediný její trest je desetiměsíční podmínka. U paní Skořené nebyla vyčíslena náhrady škody a je z toho venku. Vůbec se o nic nezajímala. Vše je s ní uzavřené. Lítost nikdy neprojevila ani se nám neozvala. U soudu byla jednou, kdy tam byl můj manžel. Já se s ní osobně také ani jednou nesetkala.

Daří se u Natálky zlepšovat stav jizev?
Můžeme říci, že jizvy jsou dnes v přijatelném stavu. Jsou pružné a s Natálkou rostou, nemusí tedy podstupovat reoperace. Není to ale zadarmo. Natálka třikrát za zimu absolvuje v úplné anestezii operační laserové zákroky. Z narkózy se budí bolavá a plná ran. Rány se pak hojí dva týdny. Na trhu se ukázala novinka, takzvaný plazma gel, který by mohl trošičku vyživit narušenou kůži. Aplikuje se už na operačním sále a poté první dva dny do nejbolestivějších ran každé dvě hodiny. Natálka toto podstupuje třikrát za zimu, kdy jedeme do Prahy. Ví, co jí čeká a čím dál hůř to snáší. V červenci jí bude už deset a hůř a hůř se jí to vysvětluje. Už toho má za sebou hodně. Teď po 26 narkóze se nám šest dní budila. Dalších šest dní nebyla schopná vůbec fungovat.

Má takové množství prodělaných narkóz vliv na její zdravotní stav?
Hrozně zapomíná, nesoustředí se a hrozně rychle se unaví. Teď po poradě s psychiatričkou, která se o ní od začátku stará, jsme došli k tomu, že uděláme neuropsychologické vyšetření. Už máme za sebou první sezení, čeká nás druhé. Zatím se vše přiklání k tomu, že je to všechno důsledkem četných narkóz. Její unavitelnost při práci není normální a postupná, ale extrémní. Je tam obrovský propad. Mám to s ní doma pořád. Další školní rok jsme se odučili z 90 procent doma. Můžeme se učit maximálně 20 minut, pak už to nemá smysl. Znovu se k tomu vrátíme za hodinu a půl. Práce s ní je čím dál horší. Natálka je hrozně šikovná a chytrá. Má samé jedničky, ale dá jí to stále větší práci.

Asi nebude úplně jednoduché zvládnout přechod do puberty…?
Je to holčička, které záleží na tom, jak vypadá. Začala být trochu závislá na kosmetice a návštěvách drogerie. Nechávám jí v tom být. Když chce rtěnku, tak ji nechám, ať si to koupí. Kupuje si to sama ze své kasičky. Je pro ni hrozně důležité se zkrášlovat a schovávat jizvy v obličeji. Už je utrápená ze speciálního UV oblečení, do kterého je narvaná už čtvrtou sezonu. Neustále ji musíme říkat, ať se namaže, ať se schová do stínu. Je to neustálé omezení. S tím bojuje hodně. Minulý týden tu měla krizi a vyrazila jsem s ní do obchodního centra, aby si alespoň na doma pořídila něco, v čem by si připadala hezká. Je to pro mě jako pro mámu hrozně těžké. Nelepší se to a tím, jak roste se to jen zhoršuje.

Vím, že vedle jizev ale řešíte ještě další zdravotní problémy?
Přichází bohužel nové a nové následky toho úrazu. Jak došlo k metabolickému rozvratu a selhání organismu, tak tam přestala střeva vytvářet enzym, který štěpí mléčný cukr. Natálka má intoleranci na laktózu, takže nemůžeme ani jen tak na zmrzlinu. Když si dá smetanovou zmrzlinu, tak leží tři dny v křečích. To se zjistilo před rokem, kdy jsme podstoupili obrovské imunologické vyšetření. Je to další z řady omezení. Je tam také předpoklad, že se narušila paměťová buněčná imunita, kterou si tělo buduje od miminka. Tuto imunitu Natálka nemá. Tím jak je pořád extrémně nemocná, tak tělo nemá zatím možnost si ji vybudovat zpátky. Je stále nemocná, vyčleněná z kolektivu a v depkách.

Za popálení tří dětí při zpackaném chemickém pokusu potrestal soud podmínkou organizátorku tábora

Kauzu trojice dětí, které se popálily při nevydařeném chemickém pokusu na příměstském táboře v Rokycanech projednával plzeňský krajský soud. Podmíněný trest dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti...

Našla si Natálka nějaké kamarádky, se kterými si může hrát, bavit se?
Přímo tady u nás ve vesnici má nejlepší kamarádku. Aspoň si spolu telefonují, když je nemocná. Další spřízněnou duši má v holčičce z Přerova, která byla popálená ten samý rok při tom samém chemickém pokusu, akorát v Přerově. Seznámili jsme se a holčičky spolu jezdí v zimě na lasery. Jedna jsou pro druhé oporou a je to jediná věc, na kterou se těší. Klinika nám v tomto vychází velmi vstříc a jsou na společném pokoji. I když jsou z opačného konce republiky tak se navštěvují, letos kamarádka přijede sem k nám.

Pomůže třeba Natálce nějaký ozdravný pobyt v lázních?
Byli jsme v dubnu v lázních Teplice. Jelikož máme ještě dceru Viktorku, která je po dětské mozkové obrně, tak Viktorka tam jela na měsíční rehabilitační pobyt. Natálka měla porušenou motoriku pravé ručičky, která po úrazu stále nefunguje, jak by měla. Nožičky se stále kroutí a práce s jizvami není nikdy dost, tak jsme s sebou vzali i Natálku. Pro ni ale není reálné, aby byla měsíc od domova. Vzali jsme ji jako samoplátce na 14 dní. Finančně je to neskutečně náročné, ale letos nám pomohla Nadace ČEŽ.

Jak to tedy všechno dlouhodobě finančně zvládáte?
Odsouzená táborová vedoucí paní vyplatila jen bolestné před třemi lety a stále se nemá k tomu, aby Natálce vyplatila vše, co jí náleží. Snažíme se proto s Natálky transparentním účtem (na který přispěla v minulosti i řada čtenářů Plzeňské Drbny) nakládat velmi opatrně. Nikdy nevíme, co bude do budoucna potřebovat. Ty náklady jsou opravdu obrovské. Na operační lasery, speciální oblečení, rehabilitace, psychoterapie a podobně. Všechno je to v soukromých zařízeních a všechno se platí. Teď se mi podařilo díky nadaci ČEZ si předplatit na tento půlrok rehabilitace a uhradili i pobyt v Teplicích. Natálka tam viděla těžké případy pohybově postižených dětí. Možná si tam také uvědomila, že jizva je jizva a že může být i mnohem hůř. Natálka je obrovský miláček a velmi s těmi dětmi soucítí. Je neskutečně srdečná a myslím si, že jednou bude takto pomáhat dalším lidem. Jediná náhrada škody, která zatím byla přiznána je Natálce za trvalé následky fyzického a psychického rázu a je to necelých 2,7 milionu. To už jí bylo přiznané, jenže paní táborová vedoucí je v insolvenčním řízení, kam jí bude tento dluh přiznán. Vůbec se nezajímá o to, jak na tom Natálka je. Vůbec ji nezajímá, že ji připravili o dětství. To, co ona prožívá, by žádné děti prožívat neměly. Kdy Natálka nějaké peníze dostane nebo kdy se to začne splácet, to netušíme.

Má Natálka nějaké záliby a zájmy, kterým se může věnovat?
Natálka je emočně velmi závislé dítě a bez maminky nedá ani ránu. Loni jsme zkoušeli dívčí kemp ve Zruči, ale nesetkalo se to s úspěchem. Chce být doma se svými zvířátky. Přestala zpívat, přestala chodit do sboru. Už jí to nebaví. Chce mít klid. Máme už tři pejsky a kočičky. Kamkoli jedeme, tak pak se Natálce stýská po zvířátkách. Jinak je to holčička, která ráda tvoří a moc hezky maluje. Chodila na soukromé hodiny k paní malířce u nás v Mokrouších. Moc krásně ji vedla a od září tam zase začne chodit. Hodně jí to naplňuje a uklidňuje.

Mamince Šárce Černé zabere obrovské množství času péče nejen o Natálku a Viktorii, která má další omezení i své zdravotní problémy po dětské mozkové obrně. Zvláštní pozornost ale vyžaduje i Lukášek, který je dvojčetem Viktorie. Události z posledních let na něho psychicky velmi působí. I přes to všechno a také právě proto se Šárka Černá stala ředitelkou Nadace NFG, která pomáhá dalším rodinám s postiženými dětmi. Její činnost vám představíme v dalším rozhovoru.

Pokud by chtěl někdo Natálce přispět na její další léčbu, může poslat příspěvek na transparentní účet číslo 4100329063/0800

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šárka Černá, Richard Beneš, Archiv Šárky Černé

Štítky popálená Natálka, chemický pokus, příměstský tábor, boj o život, plastická operace, transplantace, léčba, soud, obžaloba, ublížení na zdraví, nedbalost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Natálka popálená při zpackaném chemickém pokusu bojuje už čtyři roky s krutými následky poranění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.