Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Paliativní péči nabízejí v Plzeňském kraji tři mobilní a jeden lůžkový hospic, zájem je velký

Paliativní péči pro nevyléčitelně nemocné pacienty nabízejí v současnosti v Plzeňském kraji tři mobilní hospice a jeden lůžkový, o jejich služby je zájem. Jejich dostupnost ale není pro všechny obyvatele v kraji stejná, nejlepší je v Plzni a okolí, mobilní hospice působí také na Tachovsku a okrajově z jižních Čech také v přilehlé části Klatovska. Jediný lůžkový je Hospic sv. Lazara, který vznikl v Plzni v roce 1998 jako třetí v Česku. Loni začal nabízet i mobilní služby. Zájem o ně byl velký. Tým mobilního hospicu za rok 2022 poskytl služby 172 klientům, o dalších zhruba 350 klientů pečoval hospic v lůžkové části.

Na rozjezd mobilního hospice se u sv. Lazara chystali dlouho, když loni službu začali nabízet, nečekali takový zájem. „Mysleli jsme, že ten rozjezd bude pozvolnější, ale jsme v Plzni a okolí jediní, kdo domácí hospicovou péči pro dospělé nabízí, takže zájem byl velký. Jsme moc rádi, že jsme tu službu rozjeli a že máme skvělý tým, který zvládl pomoci všem zájemcům," řekla ředitelka hospicu Jiřina Helíšková. Mobilní tým pracoval dosud s 1,2 úvazkem lékaře a s pěti úvazky pro sestry, což umožňuje starat se najednou až o 15 pacientů. Dojíždí po Plzni a do 30 kilometrů od města. Od dubna se díky nově získaným zdravotníkům úvazky pro lékaře i sestry zvyšují. Kromě lékaře a sestry nabízí sv. Lazar také například sociální, terapeutické či rehabilitační služby a poradenství.

V klasické lůžkové službě má hospic na 28 lůžkách obsazenost přes 85 procent, a patří tak k nejvytíženějším republice. Průměrná doba pobytu jednoho klienta je 23 dnů, zařízení má ale podle ředitelky i řadu jednodenních klientů. Roční náklady na provoz lůžkového a domácího hospicu jsou letos kolem 45 milionů korun, vyčíslila Helíšková. „Díky příspěvkům, platbám a sponzorským darům se nám je daří pokrývat," uvedla. Podle jejích loňských slov platby pojišťoven pokryjí zhruba polovinu nákladů, přes 11 procent činí příspěvky na péči, osm procent platby pacientů, zbytek jsou příspěvky Plzně, kraje, dotace ministerstva zdravotnictví a peníze od sponzorů a dárců.

Mezi poskytovatele domácí hospicové péče rozdělí letos Plzeňský kraj tři miliony korun

Tři miliony korun plánuje letos rozdělit Plzeňský kraj mezi poskytovatele domácí hospicové péče. Vyhlášení dotačního programu na tuto službu schválili radní kraje. Zájemci si mohou o podporu žádat v termínu od 27. února do 31. března 2023 na...

 

„Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje lůžkovou i domácí hospicovou péči. Financování této péče je dlouhodobě komplikované a podfinancované, proto je velká část péče hrazena z darů a dotací," vysvětluje mluvčí kraje Helena Frintová. Domácí hospicovou péči kraj podporuje od roku 2015, od roku 2017 každý rok vyhlašuje dotační program, ve kterém dosud vyplatil přes 8,7 milionu korun. Kromě Hospicu sv. Lazara dal loni kraj dotace nově vzniklému spolku Domácí hospic Západ, který měl od září do konce roku v péči 19 klientů v Tachově a okolí, kde dříve působil Hospic sv. Jiří. O tři klienty z Plzeňského kraje se loni v domácí péči staral jihočeský Hospic sv. Jana Neumanna. Na lůžkovou hospicovou a paliativní péči poskytl kraj Hospicu sv. Lazara od roku 2016 celkem 14,9 milionu korun, uvedla Frintová.

Péči o pacienty v závěreční fázi života se zaměřila také plzeňská fakultní nemocnice, kde loni vznikl paliativní víceoborový konziliární tým. Jeho členové se věnují léčbě, také ale pomáhají nemocným vyrovnat se s životní situací.

Prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš řekl, že podmínky pro fungování mobilních hospiců nejsou vhodně nastaveny pro jejich působení ve venkovských oblastech, hodí se spíš pro velká města. Podle něj proto chybí domácí hospice zhruba v polovině okresů Česka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hospic, hospicová péče, Hospic svatého Lazara, senioři, dostupná péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliativní péči nabízejí v Plzeňském kraji tři mobilní a jeden lůžkový hospic, zájem je velký  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.