Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Železná Ruda rozdělí mezi 370 seniorů 300 tisíc korun na léky

Železná Ruda rozdělí příští rok mezi 370 seniorů 300 tisíc korun jako příspěvek na léky. Radnice se tak snaží své obyvatele v příhraničním rekreačním městě udržet, řekl starosta Filip Smola (ČSSD). Město má nyní 1628 trvalých obyvatel, počet však klesá.

Zastupitelé schválili také nákup terénního vozidla pro městskou policii. Díky němu budou moci hlídky zajíždět na kopce lyžařských areálů, kam se teď se starým vozem nedostanou. Pořídí ho díky dotaci kraje z nového programu na zajišťování bezpečnosti.

Město už přispívá seniorům na léky tři roky. Lidem ve věku 62 až 70 let dává 600 korun ročně, starším lidem od 71 let pak 1000 korun. "Na správním odboru dostanou poukázky, které mohou utratit ve všech lékárnách," uvedl Smola. Loni město příspěvek navyšovalo.

Železná Ruda má s okolními osadami 1628 trvalých obyvatel. Z nich je 201 seniorů ve věku 62 až 70, důchodců nad 71 let žije v Železné Rudě 170. "Celkem tedy podpoříme 371 osob a bude nás to stát 290 600 korun. Je to jen pro občany, kteří mají u nás trvalý pobyt a dovrší příslušný věk v roce 2020. Je to moc oblíbené," řekl starosta.

Zastupitelé rozhodli také o nákupu auta pro městskou policii. "Jde o SUV Hyundai Tuscon," uvedl Smola. Od Plzeňského kraje dostane město 450 tisíckorun, celková cena včetně úprav pro policii překročí 600 tisíc korun.

Krajští zastupitelé už v září schválili 34 obcím do 2000 obyvatel, hlavně u průmyslových zón, devět milionů korun na zajištění bezpečnosti a pořádku. Kromě kamer pořídí obce radary i vybavení městské policie.

Železná Ruda koupí nový vůz v nejbližších dnech, aby ho strážníci měli už na zimu. Dosud využívají 13 let starou Octavii Scout, která má najeto přes 300 tisíc kilometrů. "Je každý den v provozu, je prorezivělá, životnost má za sebou. Potřebujeme čtyřkolku, zejména na zimu, abychom vyjeli na kopce do areálů, jinak to nejde," řekl Smola.

Město má tři strážníky na hlavní pracovní poměr, s rozšířením nepočítá. Služebna státní policie se v říjnu přestěhovala do nových prostor na radnici. Má plný stav osmi příslušníků, což starosta kvituje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, zdraví, senioři, Železná Ruda, ČSSD, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železná Ruda rozdělí mezi 370 seniorů 300 tisíc korun na léky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.