Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Očkovací místa již používají novou variantu vakcíny proti Omikronu, určena je pouze pro posilující dávky

Po Fakultní nemocnici Plzeň nabízí modifikovanou vakcínu proti koronaviru také nemocnice Plzeňského kraje. Nová látka je účinná i proti převažující variantě Omikron. Určena je pro zájemce o 3. a 4. dávku očkování. Na řadě míst se lidé ani nemusí registrovat. Vakcinace probíhá každý pátek. Ve Stodu a v Plané i častěji.

Hygienici aktuálně uvádějí 2 697 nakažených koronavirem, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (893), následuje jižní Plzeňsko (446), Klatovsko (364), severní Plzeňsko (350), Domažlicko (262), Rokycansko (257) a Tachovsko (125).

Všechna očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje už mají k dispozici modifikovanou vakcínu Comirnaty Omicron BA.1, která je účinná jak proti původnímu kmeni viru SARS-Cov2, tak i proti převažující variantě Omikron. Nově upravená vakcína je ovšem určena jen pro posilující dávky. Pro zájemce o 1. a 2 dávku jsou určené původní typy vakcín.

V první polovině září, tedy před avizovaným zahájením užívání nové vakcíny se počet lidí, kteří přišli k očkování snížil z obvyklých 50 jen zhruba na 30 lidí týdně. V minulém týdnu, kdy jsme ji začali používat, přišlo skoro 80 lidí. Ani to ale není samozřejmě žádné významné číslo. O očkování už od léta příliš velký zájem, jako tomu bylo na jaře, kdy jsme ještě očkovali menší stovky lidí týdně,“ popisuje koordinátorka očkovacího centra Domažlické nemocnice Monika Hubáčková.

Dále doplnila, že nemocnice v drtivé většině podává posilující dávky, o které je zájem hlavně u lidí nad 60 let.  Mladší ročníky tvoří jen pětinu zájemců. K prvnímu očkování proti nemoci covid nechodí prakticky nikdo.

V celém Plzeňském kraji pak podstoupilo očkování přes 378 tisíc obyvatel (64 %). Minimálně jednu posilující dávku má 248 tisíc obyvatel kraje.

Fakultní nemocnice Plzeň, největší zdravotnické středisko na západě Čech, začala modifikovanou vakcínou očkovat už na začátku září. Zájemci se mohou registrovat se mohou na webových stránkách ministerstva zdravotnictví, prostřednictvím rezervačního formuláře FN Plzeň nebo telefonicky v Očkovacím centru FN Plzeň na čísle 377 401 145 nebo 377 401 146.

Očkovací centrum FN Plzeň se nachází v borském areálu, Edvarda Beneše 13, bývalá vojenská nemocnice, pavilon 61. Provozní doba je každý pracovní den od 7:00 do 11:30 a od 13:00 do 15:00 hodin.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky očkování proti koronaviru, modifikovaná vakcína, koronavirus, Omikron, nemocnice Plzeňského kraje, FN Plzeň, vakcína, Fakultní nemocnice Plzeň, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, očkování, Plzeňský kraj, Planá, Plzeň, Edvard Beneš, okres Klatovy, okres Dom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací místa již používají novou variantu vakcíny proti Omikronu, určena je pouze pro posilující dávky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.