Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do plzeňských škol nastoupil letos rekordní počet žáků, podíl na tom nesou i děti válečných uprchlíků

Letošní nástup dětí do škol je o něco jiný než v předchozích letech. Do lavic totiž usedly i děti válečných uprchlíků z Ukrajiny. Jejich počty odhaduje město na zhruba 1400, toto číslo se ale může ještě změnit. Plzeňská radnice také letos eviduje oproti loňskému roku o stovku více prvňáčků, celkem jich je 1 717. Celkem do škol zřizovaných městem nastoupilo první školní den 16 500 žáků.

O děti se v plzeňských základních školách bude letos starat 1 252 pedagogů, 230 asistentů pedagoga a 505 nepedagogických pracovníků.

Školáky a jejich rodiče přivítal na 13. základní škole na Slovanech ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Začíná vám nový školní rok a věřte tomu, děti, i když se vám to možná teď nezdá, že se vám tady bude líbit. Čekají na vás skvělé paní učitelky a páni učitelé. Všichni se na vás těší a dozvíte se tady spoustu nových věcí. Přeji vám hezký školní rok,“ popřál prvňáčkům Baxa. Jeho slova doplnila radní města Veronika Jilichová Nová (ODS): „Děti těšte paní učitelky pro vás připravily na celý rok různé úkoly i schovávačky, prostě pěknou zábavu. A na jejím konci, tedy na konci vašeho prvního školního roku, vás čeká velká odměna: budete umět číst a psát, a tak si budete moci třeba přečíst nějaký vzkaz od maminky a také jí ho budete umět napsat.“

Na celkem 26 škol zřizovaných městem nastoupilo letos 16 502 žáků, loni jich bylo 14 855. „Je to dáno tím, že nastupuje silnější populační ročník i tím, že do prvních tříd byly zapsány i děti běženců z Ukrajiny,“ vysvětlila vedoucí odboru školství mládeže a tělovýchovy Dagmar Škrlantová. Přesná čísla o počtu dětí bude radnice mít v průběhu září.  

Primátor města Plzně nezavítal mezi školáky, ale zamířil mezi děti z mateřské školy na odloučené pracoviště 38. MŠ v TechTowetu na Světovaru. Chodí tam skupina ukrajinských dětí. TechTower vzniká v areálu bývalého pivovaru, kde město Plzeň za 720 milionů korun buduje vědeckotechnický park pro inovativní firmy.

Do lavic v Plzni usedlo 1 400 dětí z Ukrajiny

„V souvislosti s jejich vzděláváním většina našich škol navýšila kapacitu v režimu takzvaného zákona Lex Ukrajina, který umožňuje na přechodnou dobu mimořádně využívat i prostory, jež nesplňují běžné hygienické požadavky,“ přiblížila radní města pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO). Také zdůraznila, že se ve všech třídách podařil udržet počet do 30 žáků.

Radnice také zřídila pro ukrajinské děti několik homogenních tříd. Čtyři fungují při Benešově základní škole jako její odloučené pracoviště. „Jedna je v objektu TJ Slavoj a další tři v budově Západočeské univerzity v Sedláčkově ulici. Jedna homogenní třída pak patří pod 11. základní školu v Baarově ulici jako její odloučené pracoviště v objektu ve Skupově ulici, který je města Plzně,“ vyjmenovala Kantorová. Kromě žáků z Ukrajiny přišli do plzeňských škol také učitelé z Ukrajiny a asistenti pedagoga.

Radnice také letos podpořila sociálně potřebné rodiny, kterým zajistila školní batohy, penály, sešity a další vybavení za celkem čtvrt milionu korun. Podporu dostaly například matky samoživitelky nebo vícečetné rodiny s finančními problémy.

Řada škol prošla o prázdninách proměnou

Letní prázdniny město využilo k rozsáhlým stavebním úpravám u celkem devíti škol. Například na 15. základní škole v ulici Terezie Brzkové investovala radnice více než 23 milionů korun do rekonstrukce školní jídelny, nového vybavení i technického zázemí. Další velká investiční akce proběhla například ve 2. základní škole ve Schwarzově ulici, kde došlo k dostavbě školní jídelny a nové učebny za celkem 24 milionů korun.

„K dalším velkým stavebním úpravám patří třeba oprava školní kuchyně ve 14. základní škole za 1,8 milionů korun, rekonstrukce podlahy ve velké tělocvičně ve 34. základní škole za 1,6 milionů korun, přístavba cvičebního sálku ve 25. základní škole za 6 milionů korun nebo výměna oken ve 20. základní škole za milion korun či rekonstrukce rozvodů vody za 1,8 milionů korun a rekonstrukce školního hřiště za 2,5 milionů korun uskutečněné v 33. základní škole  a další,“ uzavřela mluvčí magistrátu Hana Josefová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky začátek školního roku, nástup dětí do škol, prvňáčci, školy zřizované městem, plzeňské školy, základní škola, Ukrajina, radnice, Plzeň, rekonstrukce, Martin Baxa, ODS, Terezie Brzková, ANO 2011, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Když slyším váleční uprchlíci vzpomenu na slova jednoho Ukrajince ze lvova, k vám utíkají za lepším a levným zdravotním pojištěním, dostanou mobil, peníze a někteří se hned s celými rodinami vrací zpět. Většina bydlí u západních hranic s Polskem a Slovenskem, jsou vzdáleni od konfliktu, někteří by vůbec nedostali vízum a tak toho využili, vůbec nevíte co za svoloč k vám utekla. Z válečných uprchlíků z oblasti bojů je to asi 15 procent, zbytek utekli hlavně z prospěch. Řekl taky, že to co dělali Ukrajinci Ukrajinským Rusům, tak se nediví že re Rusko napadlo. On sám je původe Polák a řekl že nemůže zapomenout, jak mu kdysi Ukrajinci vyvraždili půl rodiny. A taky se divil, že Ukrajinský prezident vyznamenával a udělal z Banderovců národní hrdiny. On sám se chystá emigrovat z Ukrajiny do Polska s celou rodinou. S Ukrajinou je to trochu jinak, než se prezentuje, kdyby nedostávali zbraně, tak by se museli domluvit a konflikt by skončil. Na 2. sv. válce vydělaly USA, Anglie a další teprve nedávno splatili půjčky a opět na tom vydělá USA, Ukrajina bude splácet 60 a možná více let za zbraně. Kdyby se chtěli domluvit tak se domluví, z historického hlediska byla původní Ukrajina o 2 pětiny menší, Ukrajinci na Volyni v letech 1942 - 44 vyvraždili 100 000 Poláků

Pátek, 2. září 2022, 12:35Odpovědět

Do plzeňských škol nastoupil letos rekordní počet žáků, podíl na tom nesou i děti válečných uprchlíků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.