Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ZČU ocenila členy stávkových výborů plzeňských vysokých škol

Západočeská univerzita (ZČU) při příležitosti 30. výročí sametové revoluce ocenila devět aktivních členů tehdejších stávkových výborů plzeňských vysokých škol. Pamětní medaile za významné společenské činy, které vedly k obnovení svobody, demokracie a právního státu jim na slavnostním ceremoniálu předala vědecká rada. Představeni byli také dva noví profesoři a 12 docentů ZČU, 12 dalších osobností školy obdrželo rovněž pamětní medaile, řekla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Ocenění převzali členové stávkových výborů někdejší Vysoké školy strojní a elektrotechnické, pedagogické fakulty a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, konkrétně psychiatr Jiří Podlipný, chirurg Marcel Hájek, plicní lékař Vladimír Zindr, manažer Vladimír Dvořák, počítačový grafik Leoš Motl, investiční analytik Tomáš Jícha, spisovatel Martin Sichinger, novinář Lubomír Smatana a terapeut Michal Šaman. V kinosálu se pak odehrála panelová diskuse s nimi a promítání dokumentu Listopad 1989 v Plzni od místních filmařů Miroslava Antona a Jana Loučíma.

"Před 30 lety jsme se po mnoha dlouhých letech mohli svobodně nadechnout. Jako když otevřete okno v nesnesitelně zadýchané místnosti, pocítili jsme blahodárný příliv svěžího, čerstvého vzduchu, který nazýváme tím krásným slovem - svoboda," řekl rektor Miroslav Holeček. Podle něj je více než symbolické, že k přechodu do svobodného světa přispěli studenti a vysoké školy, pro něž je svoboda významnou hodnotou. "Jen svobodné bádání může přinášet největší objevy. Vysokoškolské vzdělávání vtěsnané do osnov či striktních omezení by brzy přestalo plnit svou roli," uvedl.

Na návrh vědecké rady ZČU se profesorkou stala Václava Lašová v oboru strojní inženýrství a profesorem Emil Vacík v oboru podniková ekonomika a management, jehož navrhla Vysoká škola ekonomická v Praze.

Dnes také 12 pracovníků ZČU, z toho dva in memoriam, dostalo pamětní medaile za vynikající vědecké práce nebo objevy a tvorbu, pedagogickou činnost, rozvoj a spolupráci s vnějším prostředím včetně zahraničí. Čestné uznání obdržel muzikolog, sbormistr, dirigent, varhaník, cembalista a organizátor hudebního života Vít Aschenbrenner z fakulty pedagogické za mimořádné výkony v tvůrčí činnosti.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, školy, historie, správa, vysoké, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, vysoká škola, Sametová revoluce, Univerzita Karlova, Marcel Hájek, Vladimír Dvořák, Emil Vacík, Miroslav Holeček, Vít Aschenbrenner, Vysoká škola ekonomická v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZČU ocenila členy stávkových výborů plzeňských vysokých škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.