Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První ženou na postu rektorky Univerzity Karlovy se stala plzeňská lékařka a vědkyně Milena Králíčková

Historicky první ženou v čele Univerzity Karlovy, která je nejstarší a největší vysokou školou v České republice se stala lékařka Milena Králíčková. Nová rektorka je profesorkou histologie a embryologie a svůj profesní život zasvětila léčbě neplodnosti. Svoji akademickou a vědeckou dráhu spojila s Univerzitou Karlovou (UK). Na nejvyšší post odešla z Plzně, kde od roku 2011 působila jako vedoucí Ústavu histologie a embryologie na Lékařské fakultě UK v Plzni. O tři roky později se stala prorektorkou pro studijní záležitosti UK.

Univerzita Karlova měla od svého založení v roce 1348 doposud 508 rektorů, 509. v pořadí se stala poprvé žena. Ke svému zvolení do funkce potřebovala Milena Králíčková 36 hlasů akademických senátorů, dostala jich 55. Její protikandidát Michal Stehlík získal hlasů 14. Silný mandát si Králíčková vysvětluje tím, že v uplynulých letech odvedla dobrou práci. Studentské senátory podle ní zřejmě přesvědčilo to, že jako studijní prorektorka usilovala o spravedlivé předpisy a kvalitní výuku. Akademiky si asi získala tím, že se jako někdejší proděkanka pro rozvoj na lékařské fakultě v Plzni věnovala investičním akcím nebo podpoře vědy. „Nikdy jsem se v kampani nesnažila akcentovat nějakým silným způsobem, že jsem první žena, která kandiduje. Chtěla jsem, aby opravdu vyhrál ten silnější a schopnější kandidát,“ řekla Milena Králíčková.

Jako priority pro svůj čtyřletý mandát si vytyčila elektronizaci a digitalizaci, rozvoj výzkumu a moderního vzdělávání, podporu investic a mezinárodního postavení školy. „Mým velkým cílem je moderní a uplatnitelný absolvent, abychom dokázali na Univerzitě Karlově tak, jak se mění společnost, proměňovat i vzdělávání a abychom našim absolventům dávali znalosti a dovednosti, které jim pomohou na trhu práce nejen ve chvíli, kdy absolvují, ale i za deset či za dvacet a dále let," uvedla loni v říjnu Milena Králíčková po svém zvolení. Chce také posílit mezinárodní postavení univerzity a silně podporovat investiční stavby. V kolegiu rektora chce mít sedm prorektorů.

Králíčková je od roku 2011 vedoucí Ústavu histologie a embryologie na Lékařské fakultě UK v Plzni a o tři roky později se stala prorektorkou pro studijní záležitosti UK. V ústavu a v Biomedicínském centru, kde vede výzkumný program Regenerace a reparace životně důležitých orgánů, spolupracuje na výzkumu pohlavních buněk.

Minulý rektor Tomáš Zima na Králíčkové vyzdvihl, že jako zkušená prorektorka velmi dobře univerzitu zná a v období epidemie covidu-19 velmi dobře zvládla přechod školy na výuku na dálku. To, že je žena, podle něj v její práci nebude podstatné. „Řídit univerzitu musí žena i muž stejně, a to je spravedlivě,“ řekl. Králíčková na působení Zimy ocenila hlavně to, že otevřel univerzitě cestu do evropské univerzitní aliance 4U+ a podporoval investice. Kriticky se vyjádřila k jeho postoji k epidemii, kdy se hlásil ke strategii přirozeného promořování. Řekla, že jeho názor nesdílela.

Strakonická rodačka Králíčková vystudovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě UK v Plzni, je vdaná a má dvě dcery. Od roku 1996 pracuje na této fakultě a na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. V rámci postgraduálního studia získala stipendium Fulbrightovy komise a akademický rok 1998/1999 strávila na Harvardově univerzitě. Pracovala také v Massachusettské všeobecné nemocnici v Bostonu, kde se věnovala genetickým příčinám poruch plodnosti. V letech 2010 až 2014 byla proděkankou pro rozvoj na plzeňské lékařské fakultě. V roce 2016 byla jmenována profesorkou histologie a embryologie UK.

Od roku 2019 je jednou z vůdčích osobností evropské univerzitní aliance 4EU+, kterou koordinuje pařížská Sorbonna a tvoří ji vedle Univerzity Karlovy též univerzity z Heidelbergu, Kodaně, Milána a Varšavy. Je také mimo jiné ambasadorkou Fulbrightovy komise. Před třemi lety obdržela Cenu města Plzeň za vedení projektů napomáhajících zvýšení úspěšnosti léčby neplodnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Karlova Lékařská fakulta v Plzni / Pražský hrad KPR

Štítky rektorka UK, Milena Králíčková, Lékařská fakulta UK, Univerzita Karlova, Plzeň, lékařská fakulta, plodnost, univerzita, Česko, Michal Stehlík, pandemie covidu-19, Harvardova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První ženou na postu rektorky Univerzity Karlovy se stala plzeňská lékařka a vědkyně Milena Králíčková  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.