Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Základní škola se dočkala rekonstrukce za 56 milionů, nová je fasáda, okna i střechy

Zásadní rekonstrukcí prošla 14. základní škola v Plzni na Doubravce postavená v roce 1974. Devět pavilonů má nejen nový kabát, ale hlavně vzduchotechniku, díky které se bude žákům ve všech 28 třídách lépe dýchat.

Školu v Zábělské ulici aktuálně navštěvuje 622 žáků. Teď se dočkali velké změny, která se plánovala dlouhých šest let. Rekonstrukce zahrnovala výměnu a zateplení střech pavilonů, kterých je celkem devět. Ve vnitřních atriích školy vyměnili dělníci prosklené stěny. Nové opláštění získal také objekt tělocvičny. Ve všech kmenových a odborných učebnách nechalo město naistalovat rekuperační jednotky, díky nimž dochází k trvalé výměně vzduchu a zároveň technika hlídá hladinu oxidu uhličitého v učebnách.

„Při sledování aktuálního vývoje cen s energiemi jsme zateplili 14. základní školu v Doubravce za pět minut dvanáct. Škola bude jednou z mála, která v příštím roce bude s náklady na energie na stejné úrovni,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO). Zároveň připomněla, že tato rekonstrukce byla jednou z největších investic města do škol v tomto roce.

Oprava se navíc stihla v době, kdy byly školy kvůli koronaviru uzavřené. Staveniště zhotovitel převzal v září 2020, v říjnu nastoupili žáci na distanční výuku. Rekonstrukce byla dokončená 15. dubna letošního roku, žáci se do školních lavic vrátili 19. dubna.

Přípravy na projekt jsme zahájili před šesti lety, před třemi lety jsme dokončili projekt na rekuperaci, která byla podmínkou pro získání dotace. Těší mě nové příjemnější prostředí, ve kterém se nám bude lépe pracovat,“ doplnila ředitelka 14. základní školy Helena Lišková.

Investice vyšla na 56 milionů korun. Většinu nákladů zaplatilo město jako zřizovatel. „Evropská dotace přerozdělovaná ministerstvem životního prostředí činila 40 procent ze způsobilých výdajů,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

„Jsem rád, že 14. základní škola Plzeň prošla touto významnou proměnou. Už v roce 2018 jsme pro ni nechali za téměř deset milionů korun vybudovat nové venkovní hřiště, nyní jsme se věnovali zlepšení podmínek přímo v objektech školy. Věřím, že žáci i pedagogové zkvalitnění prostředí ocení,“ uvedl primátor města Martin Baxa (ODS).

Na zmíněném hřišti vznikl běžecký ovál a sprintérská rovinka. Uvnitř oválu je fotbalové hřiště a atletické sektory na skoky a hody. Na úpravy školy naváže čtvrtý městský obvod, který u zadního vchodu školy v ulici Ke sv. Jiří připravuje vybudování až třinácti parkovacích stání. „Zčásti se bude jednat o takzvaná K+R stání, která jsou určena pro krátkodobé zastavení. Díky tomu se zvýší bezpečnost na komunikaci a rodičům se zvýší komfort při odvozu dětí do školy. V současnosti jsme ve fázi výběru dodavatele, stavba by měla začít příští rok na jaře,“ dodal starosta Městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Plzeň, škola, rekonstrukce, investice, Doubravka, vzdělání, zdraví, základní škola, ANO 2011, ODS, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Základní škola se dočkala rekonstrukce za 56 milionů, nová je fasáda, okna i střechy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.