Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozsah upravené podoby maturit nebude mít na ZČU vliv na přijetí studentů

Pro školu bude důležité, aby měli uchazeči ukončené středoškolské vzdělání a aby měli maturitní vysvědčení. Kritéria přijímacího řízení si stanovují jednotlivé fakulty podle svých požadavků. Některé fakulty se připravují na přijímací řízení, jiné přihlédnou například ke středoškolskému prospěchu uchazečů či k jejich výsledkům v národní srovnávací zkoušce.

Kvůli koronaviru a zrušení prezenční výuky ve školách se letos maturity uskuteční v upravené podobě. Ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou dobrovolné. Maturanti, kteří pomáhají v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas. Všechny bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

„Ústní část maturity z českého nebo cizího jazyka není na fakultách ZČU předpokladem pro úspěšné přijímací řízení. Dokonce i Fakulta pedagogická, která nabízí studium českého jazyka a cizích jazyků se zaměřením na vzdělávání, nebude zohledňovat výsledky maturitní zkoušky. Uchazeči budou z českého nebo cizího jazyka, podle oboru, který budou studovat, skládat přijímací zkoušku,"  mluvčí univerzity Šárka Stará.

Fakulty nyní rozhodují o podobě přijímaček. Podle Staré většina fakult přijímá uchazeče na základě jiných kritérií, než je přijímací zkouška. Tak to bylo i v předchozích letech, není to novinka. Například Fakulta strojní přijímá na základě výsledků středoškolského studia. Podobně je to i na Fakultě elektrotechnické, kde je také podstatný průměr známek na střední škole. Další body se připočítávají za úspěšnou účast na matematických nebo fyzikálních olympiádách nebo za účast v národních srovnávacích zkouškách. Fakulta aplikovaných věd se řídí výsledky národních srovnávacích zkoušek z matematiky nebo z testu obecných studijních předpokladů. Fakulta právnická také vychází z národních srovnávacích zkoušek a z testu obecných studijních předpokladů.

Fakulta pedagogická se letos připravuje na variantu on-line přijímacích zkoušek, Fakulta zdravotnických studií nebo Fakulta filozofická mají zatím stanovené termíny přijímaček zhruba v polovině června, pokud by to epidemická situace nedovolila, přejdou zřejmě k on-line přijímacímu řízení. Distanční formou se už uskutečnily talentové zkoušky pro Fakultu designu a umění. „Uchazeči elektronicky odevzdávali portfolio svých uměleckých prací, úspěšní uchazeči postoupili do druhého kola. Opět elektronicky posílali k posouzení další své práce," dodala Stará.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky vzdělání, maturita, příjímačky, studenti, ZČU, cizí jazyk, přijímací zkoušky, olympijské hry, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsah upravené podoby maturit nebude mít na ZČU vliv na přijetí studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.