Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město Plzeň uhradí ze svého i testování nepedagogických pracovníků MŠ a ZŠ

Pro zaměstnance svých základních a mateřských škol organizuje město Plzeň testování na covid-19. Možnost nechat se otestovat zdarma antigenními testy mají od pátku 4. prosince všichni učitelé mateřských, základních, středních i vyšších odborných škol v celé České republice, testování uhradí stát.

Město Plzeň by chtělo jako zřizovatel celkem 26 základních a 40 mateřských škol nad rámec tohoto opatření zaplatit ze svého rozpočtu testy všem nepedagogickým zaměstnancům svých škol, kteří o to projeví zájem.

„Jsme přesvědčeni, že důležité je testování nejen pedagogů, ale také ostatních zaměstnanců školských zařízení. Proto ze svého rozpočtu uhradíme antigenní testy všem nepedagogickým pracovníkům našich MŠ a ZŠ,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). Své služby městu pro testování učitelů nabídla Fakultní nemocnice Plzeň a také EUC Klinika Plzeň.

Podle radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorové (ANO) má město ve svých základních a mateřských školách celkem 1881 pedagogických a 799 nepedagogických pracovníků. „Obecně je zatím, stejně jako jinde v republice, ten zájem spíše menší. Důvodem je podle našich zjištění to, že testování zaměstnancům nabízíme jako město už od 30. října, dále je to také obava z vlastního odběru z nosohltanu, obava z nákazy na odběrovém místě a někteří též necítí naléhavost test nyní podstoupit, když se cítí být zcela bez příznaků a nepotkali se s covid pozitivní osobou,“ přiblížila radní Lucie Kantorová.

Město na testování učitelů spolupracuje s Fakultní nemocnicí Plzeň, která bude do škol posílat speciální výjezdní testovací tým a zároveň zajišťuje testování antigenními testy i na odběrovém místě. „Uděláme maximum pro to, abychom provedli testy všem zájemcům. Výsledky testů se zaměstnanci dozvědí do 20 minut, v případě pozitivity jim bude proveden tradiční PCR test. Tento postup platí jak pro testování výjezdním týmem, tak i pro odběrové místo. Výjezdy jsou koordinované přímo se školami, provozní doba odběrového místa je zveřejněna na webových stránkách FN Plzeň,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

„Zájem o testování zatím projevilo 232 pedagogů a 70 nepedagogických pracovníků,“ doplnila Dagmar Škrlantová, vedoucí magistrátního odboru školství. Zaměstnanci škol si také mohou zvolit individuální testování a využít některé z odběrových míst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky testování, koronavirus, antigenní testy, plzeňské školy, zaměstnanci škol, město Plzeň, Plzeň, mateřská škola, rychlý antigenní test, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Martin Baxa, ODS, ANO 2011, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň uhradí ze svého i testování nepedagogických pracovníků MŠ a ZŠ  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.