Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krizový tým pro vzdělávání kvůli zmatkům s vyhlášením ředitelského volna chce zřídit primátora poslanec Martin Baxa

Místopředseda opoziční ODS a člen sněmovního školského výboru Martin Baxa navrhl zřízení krizového týmu pro vzdělávání. Měli by v něm podle něj být epidemiologové, zástupci škol a ministerstev. Důvodem je chaos při vyhlašování opatření, což dokumentoval na úterním doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), aby ředitelé škol zvážili vyhlášení ředitelského volna na tento pátek. Stalo se tak bez konzultace s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Mnoha rodičům i jejich zaměstnavatelům tento krok značně zkomplikoval pracovní nasazení.

"Situace ve školství je bohužel velmi podobná jako na jaře. Ministr zdravotnictví vyhlásí opatření nebo doporučení a ministr školství o pár hodin později řekne, že o tom nic nevěděl. Na základě komunikace s řediteli a učiteli škol jsem proto došel k tomu, že by měl být zřízen krizový tým pro vzdělávání. Zasednout by v něm měli především epidemiologové, zástupci škol a zástupci ministerstev. Zmatků už bylo dost," uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Podle našich informací ovšem využila možnosti vzít si ředitelské volno většina plzeňských základních škol. Ředitelské volno má například 1 ZŠ v Plzni, kde nefunguje ani školní družina, stejně tak i 2. ZŠ, 13. ZŠ, Masarykova ZŠ Plzeň, 11. ZŠ, 26. ZŠ, 10. ZŠ, ZŠ Plzeň Heyrovského, 28: ZŠ, 31. ZŠ, 15. ZŠ, Bolevecká ZŠ nebo ZŠ Blovice. Apel na ředitelské volno naopak nevyslyšela z rizikových oblastí v Plzni a na jižním Plzeňsku například 33. ZŠ v Plzni, kde se normálně učí, ZŠ Podmostní Plzeň nebo ZŠ Přeštice. Učí se i v Klatovech.  

Prymula v úterý řekl, že ředitelé škol by měli zvážit vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl spolu s pondělním svátkem čtyřdenní víkend a čas na útlum epidemie. V návaznosti na to vyzval Plaga Prymulu k diskusi o možných opatřeních proti covidu ve školách i případné úpravě školního roku.

Ministerstvo školství by podle Plagy mělo být více vtaženo do rozhodování o preventivních opatřeních i nařízeních v nákazou nejhůře postižených regionech. Výzvu Prymuly vnímal jako jednorázové doporučení, kterým se resort nebude zabývat, řekl v úterý České televizi. "Jsem připraven se bavit o úpravě školního roku, ale ne takto ad hoc dva tři dny dopředu, ale skutečně nějak systémově," řekl Plaga.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Martin Baxa, ředitelské volno, zmatky s vyhlášením ředitelského volna, základní školy, krizový tým, ANO 2011, Roman Prymula, Robert Plaga, Plzeň, ODS, Česká televize, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový tým pro vzdělávání kvůli zmatkům s vyhlášením ředitelského volna chce zřídit primátora poslanec Martin Baxa  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.