Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rekonstrukcí projde letitá vysokoškolská kolej. Studenti se konečně dočkají i sociálního zařízení na pokojích

Kompletní rekonstrukcí a modernizací projde kolej Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v Baarově ulici 36 v městské části Bory. Objekt pochází ze šedesátých let minulého století. Nově se studenti dočkají i sociálních zařízení na pokojích. Zahájení prací se plánuje na podzim letošního roku a do poloviny roku 2025 by měla být rekonstrukce dokončena.

Kolej v Baarově ulici čeká od podzimu stejně rozsáhlá rekonstrukce, jakou prošla vedlejší kolej v Máchově 20. Budova, postavená v roce 1966, získá nový vnější obvodový plášť se zateplením, nová okna, topení, rozvody vody a kanalizace, novou elektroinstalaci, počítačové sítě a systémy zabezpečení. „Stavební úpravy přinesou také změnu vnitřních dispozic ubytovacích jednotek a sociálních zařízení. Do jednolůžkových pokojů budou dostavěna nová sociální zařízení. Opravy se dočká také vstupní schodiště s podestou, kde přibude nová rampa pro bezbariérový přístup, rekonstrukcí projdou i venkovní chodníky,“ informovala mluvčí ZČU Šárka Stará.

Rekonstrukce budovy koleje by měla být dokončena do poloviny roku 2025. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí téměř 167 milionů korun bez DPH. Na financování celkové rekonstrukce a modernizace budovy se přitom ze 60 procent bude podílet Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, 40 procent uhradí ZČU z vlastních zdrojů. Po dobu rekonstrukce bude kolej s kapacitou 382 lůžek z důvodu stavebních prací uzavřena. Po ní však budou pro studující připraveny pokoje s vysokým komfortem ubytování. Počet lůžek mírně vzroste na 390.

„Kolej Baarova 36 je jen o dva roky mladší než vedlejší Máchova 20, kterou univerzita rekonstruovala od září 2020 do května 2022. Budovy jsou dispozičně stejné, takže i rekonstrukce bude velmi podobná a vyžádá si úplné uzavření koleje. Po ní však studentům a studentkám nabídneme velmi komfortní ubytování na jedno- a dvojlůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením,“ vysvětluje ředitel Správy kolejí a menz ZČU Petr Jícha.

Po dobu rekonstrukce se do náhradních prostor přestěhuje také borská pobočka MŠ kardinála Berana, která od září 2017 působí v přízemí budovy. Školku, jejímž zřizovatelem je Biskupství plzeňské, navštěvují také děti zaměstnanců a zaměstnankyň ZČU. V roce 2019 pro ni ZČU zrekonstruovala i druhou část přízemí, takže školka mohla navýšit svoji kapacitu. Připravovaná rekonstrukce koleje tak už nebude zahrnovat přímo prostory školky, z bezpečnostních a hygienických důvodů je však nutné ji dočasně přestěhovat. ZČU pro tyto potřeby vyčlenila prostory v nedaleké budově koleje na Klatovské 200.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šárka Stará, Západočeská univerzita v Plzni, ZČU

Štítky studentská kolej, vysokoškolská kolej, rekonstrukce budovy kolejí, ZČU, západočeská univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukcí projde letitá vysokoškolská kolej. Studenti se konečně dočkají i sociálního zařízení na pokojích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.