Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Centrální městský obvod ruší třídu jeslí, chce tím zvýšit kapacitu ve svých školkách

Vedení třetího městského obvodu se rozhodlo zrušit třídu jeslí při 49. MŠ v Puškinově ulici v Plzni. Jde o jeden z kroků, aby došlo k navýšení kapacit v mateřských školách, do kterých letos rodiče přihlásili 624 dětí, míst ve školkách je ale pouze 367. Obvod má dále v plánu rozšíření a dodatečný zápis v 16. MŠ. Další místa pro nejmenší děti shání radnice v dětských skupinách.

„To, že budeme jesle rušit, byl plán B, jak navýšit kapacity v našich mateřských školách. Proto v jeslích letos neproběhly zápisy a nikdo do nich tedy nebyl ani přijat,“ vysvětluje 1.místostarosta centrálního obvodu Pavel Šrámek (Piráti). Vedení obvodu ještě čekalo, jaká bude situace po zápisech do mateřských škol. Kvůli velkému převisu, se rozhodlo aktivně jednat a pomoci rodinám s tříletými dětmi.

Jedním z důvodů, proč jsou mateřinky přeplněné, je mimo jiné fakt, že v nich zůstává stále více dětí s odkladem školní docházky.  Po jednání s ředitelkami škol je zřejmé, že rodiče spíše upřednostňují setrvání v mateřských školách než přechod do přípravných tříd škol základních.

„Jesle byly navíc obvodem nadmíru dotované zhruba deseti tisíci korunami měsíčně na jedno dítě. Byly tak pouze pro patnáct vyvolených dětí, jejichž rodiče dopláceli čtyři tisíce korun. Od září by tato třída měla sloužit zhruba pro 25 dětí běžného školkového věku, jejich rodiče zaplatí klasické školné do tisícikoruny,“ říká místostarosta.

V současné době se žádost i navýšení kapacity vyřizuje. Každé přijaté dítě mladší tří let, sníží kapacitu třídy ne o jedno, ale hned o dvě místa. „Pro mladší děti z našeho obvodu shání vedení místa v dětských skupinách s tím, že jejich rodiče by platili stejné peníze jako v jeslích,“ doplnila mluvčí obvodu Michaela Adámková. Pro tyto skupiny připravuje obvod motivační dotační program. Na peníze dosáhnou, pokud přijmou dítě rodičů bydlících na území MO Plzeň 3.

Kdybychom vzali čísla z matriky ohledně narozených dětí, tak by nám kapacity stačily, ale nemohli jsme odhadnout dětí lidí, kteří se do Plzně stěhují. Pozor, nemyslím tím Ukrajince, pro ty máme ještě zcela jiné kapacity a prostory,“ vzkázal místostarosta diskutujícím na sociálních sítích, kteří se ptali, proč obvod se obvod lépe nepřipravil či proč nestaví nové školky.

Rodiče, jejichž děti nebyly do školky přijaty a jsou jim tři roky, mají velkou šanci na umístění ještě před začátkem školního roku nebo i v průběhu roku, ze zkušeností ředitelek z předešlých let totiž vyplývá, že se do té doby ještě místa ve školkách z různých důvodů uvolní.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky jesle, místa ve školkách, tříleté děti, předškolní věk, centrální obvod, zrušení jeslí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální městský obvod ruší třídu jeslí, chce tím zvýšit kapacitu ve svých školkách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.