Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Město Plzeň dokončuje jeden z nejrozsáhlejších městských bytových projektů v ČR

Těsně před dokončením je druhá etapa největšího bytového projektu, který město Plzeň realizuje za posledních 15 let. Jedná se o revitalizaci čtyř hektarů v lokalitě Zátiší kolem ulic Línská a Kreuzmannova.

Výstavba nové čtvrti v Plzni Zátiší je jedním z nejrozsáhlejších městských bytových projektů v České republice. Město Plzeň projekt zahájilo v roce 2020. Na ploše 4,14 hektaru nahradilo chátrající bytové domy moderním komunálním bydlením. Původních 23 domů bylo zbouráno a místo nich Plzeň vystavěla 18 nových domů. Projekt za více než 310 milionů korun financovalo kompletně město Plzeň ze svých zdrojů a je součástí jeho koncepce dostupného bydlení. 

První etapa byla dokončena v červnu 2021. Do nových bytů v Zátiší se budou stěhovat také starousedlíci, kteří měli zájem v původní lokalitě zůstat. Čtvrť, v níž bydlení nacházejí senioři, mladé rodiny, lidé s hendikepem a další osoby, jimž by mohla hrozit rezidenční segregace, bude slavnostně otevřena už 9. září.

„Lokalita Zátiší je z pohledu bytové a sociální politiky zcela unikátním projektem. Nové bydlení bude určeno zejména pro cílové skupiny z Koncepce sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2016–2020. Nyní Rada města Plzně schválila vyčlenění bytů pro bydlení seniorů a osob se zdravotním postižením,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Plzně David Šlouf (ODS).

V druhé etapě se nyní dokončuje výstavba domů 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16 a 17. V nich je určenopro seniory 30 bytů o dispozicích 2+kk a 1+kk. Menší byty mají výměru 33 metrů čtverečních, větší byty pak 46 metrů čtverečních. „Byty jsou situované v prvním nebo druhém nadzemním podlaží. Nájemci bytů budou senioři, tj. osoby, které dosáhly důchodového věku nebo poživatelé starobního a předčasného starobního důchodu, případně občané s předpokládaným vznikem nároku na přiznání starobního důchodu ve lhůtě do dvou let od podání žádosti a osoby se zdravotním postižením III. a II. stupeň invalidity. Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování již vypsalo výběrové řízení na výběr nájemců těchto bytů," řekla mluvčí radnice Eva Barborková. 

V nově vybudované plzeňské čtvrti Zátiší budou také vyčleněny čtyři byty zvláštního určení pro osoby s omezenou pohyblivostí, osoby využívající invalidní vozík nebo osoby se zrakovým či sluchovým postižením o velikosti 4+kk (cca 115 metrů čtverečních). Rozhodla o tom Rada města Plzně.

„Tyto čtyři konkrétní byty jsou speciálně bezbariérově upravené a jsou určeny pro větší rodiny, v nichž jeden z jejích členů žije se zdravotním postižením. Právě byty zvláštního určení pro větší rodiny v Plzni dosud citelně chyběly, a tak s nimi bylo počítáno v projektu bytové výstavby v Zátiší. Jsou umístěny v přízemí čtyř domů v Kreuzmannově ulici,“ řekl náměstek primátora David Šlouf. Dodal, že město Plzeň již vypsalo výběrové řízení na výběr nájemců těchto bytů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky lokalita Zátiší, městské byty, stavba bytů, nájemní bydlení, David Šlouf, Plzeň, projekt, bydlení, Česko, dům, ODS, Rada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň dokončuje jeden z nejrozsáhlejších městských bytových projektů v ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.