Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Po vynucené dvouleté pauze bude 14 obcí soutěžit o titul Vesnice roku Plzeňského kraje

Po dvouleté pauze bude letos opět vyhlášena Vesnice roku Plzeňského kraje. Soutěž, jejíž krajský vítěz postupuje do celostátního kola, má v roce 2022 s ohledem na situaci s koronavirovou pandemií celkem 14 účastníků krajského kola. Všechny přihlášené vesnice navštěvuje v těchto dnech hodnotitelská komise. V srpnu pak bude slavnostní vyhlášení vítězů přímo ve vítězné obci.

Do 26. ročníku soutěže je letos napříč ČR přihlášeno celkem 175 obcí, Plzeňský kraj tentokrát má 14 přihlášených, v předchozím ročníku v roce 2019 to bylo 16 obcí. „Cílem soutěže je povzbudit obyvatele k aktivní účasti na životě v malých obcích, vyzdvihnout aktivity a akce místních spolků i samotných obyvatel. Důležitým přínosem soutěže je také upozornit na význam venkova a na to, co menší obce trápí,“ říká náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí Petr Vanka (ANO).

Během června navštěvuje hodnotitelská komise všechny přihlášené obce. Jedná se o Kasejovice, Kornatice, Rakovou, Kařez, Příchovice, Křenovy, Všekary, Starém Sedliště,  Břasy, Újezd u Svatého Kříže, Liblín, Němčovice, Kozojedy a Tlučnou,“ doplňuje Petr Vanka. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v sobotu 13. srpna 2022 ve vítězné obci, kde bude starostovi či starostce vítězné obce předáno kromě dalších cen i putovní žezlo pomyslné vlády nad krajem, které nyní opatrují v Pačejově – vítězné vesnici z roku 2019.

O soutěži

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova se každoročně vyhlašuje již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Plzeňský kraj

Štítky Vesnice roku, soutěž, vyhlášení soutěže, Plzeňský kraj, venkov, Petr Vanka, Česko, ANO 2011, Kasejovice, Kornatice, Raková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po vynucené dvouleté pauze bude 14 obcí soutěžit o titul Vesnice roku Plzeňského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.