Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Developer představil podobu multifunkční městské čtvrti v Plzni

Developer Ameside z pražské skupiny Amádeus Real představil novinářům a vedení města podobu nové multifunkční městské čtvrti. Chce ji postavit v letech 2022 až 2026 za několik miliard korun v centru Plzně na území po zbouraném domě kultury. Veřejnost si může prohlédnout vizualizace, studie, modely a videa v bývalém obchodním domě Prior od pátku a v pracovní dny příštího týdne vždy od 10:00 do 18:00, řekl mediální zástupce investora Karel Samec.

Dne 7. listopadu od 15:00 do 18:00 pak mohou Plzeňané diskutovat se zástupci investora a architektonických studií Chapman Taylor a AGE project.

Mezi ulicemi Americká a Sirková a Denisovým nábřežím vznikne moderní čtvrť podle územní studie schválené městem. Projekt neřeší okrajové budovy polikliniky, bývalých městských lázní a krajské ředitelství policie, které nejsou na pozemcích firmy.

Prezentační panely popisují historii území, plány zástavby i dnešní podobu lokality. Model s videem ukazuje začlenění projektu do městské infrastruktury, toky chodců a dopravy. "Na velké obrazovce běží prezentace, kde je velmi detailně popsáno celé poskládání objektů do území," uvedl manažer projektu Tomáš Jícha.

Ameside koncem června požádal kraj o posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA). "Doplňujeme některé informace do EIA a zapracováváme do projektu připomínky," uvedl Filip Pokorný z Chapman Taylor. Podle Milana Mlady z AGE musí investor po dokončeném zjišťovacím řízení zpracovat plnohodnotnou dokumentaci EIA, takzvanou "velkou EIA".

"S EIA bychom chtěli být hotoví v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl Jícha. Pak začne územní řízení, o územní rozhodnutí investor požádá na konci roku 2020, nyní zpracovává dokumentaci pro územní řízení.

Podle architektů jsou navržené bloky rozložené po celém území, největší jsou dva podél Americké ulice, každý s půdorysnou plochou kolem 7000 m2 a oba mají více než dvě funkce. Obchod a služby zaberou v zastavěném území 48 procent. Vznikne nová síť ulic navazující na okolní uliční síť města.

Počítá se s přirozeným prodloužením ulice U Lázní směrem k nároží Americká-Sirkova, kde stojí v cestě dožilý obchodní dům Prior, který by měla nahradit moderní stavba. Všechny nové budovy se musí podle územní studie výškově srovnat s okolní zástavbou.

Podle Jíchy má Ameside partnerskou banku. Investor už mapuje i zájem o obchody, kanceláře, hledá zájemce o hotel a volnočasové aktivity, aby je postavil na míru. Zájem o projekt vyvážené městské čtvrti je, dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, reality, stavby, správa, firmy, Plzeň, investor, projekt, AMÁDEUS REAL, a.s., EIA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer představil podobu multifunkční městské čtvrti v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.