Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Street art umělci vyzdobí fasády 11 objektů v Plzni, dojde i na nechvalně proslulý pavlačák na Jateční

Už potřetí se ulice v Plzni promění v jedno obří malířské plátno. Umělci z tuzemska i za zahraničí předvedou v rámci festivalu Wallz své umění na fasádách domů, v podchodech nebo na stěně základní školy. Mezi hosty bude například populární streetartový umělec vystupující pod přezdívkou ChemiS, mezi jehož tvorbu patří třeba plačící Masaryk nebo holčička schovaná pod ukrajinskou vlajkou. Tentokrát si pro svou tvorbu vybral odstrašující pavlačový dům na Jateční.

Fasády v hojně navštěvovaných lokalitách po celé Plzni získají od 13. do 18. června nový kabát. Zatím mají organizátoři vytipováno 11 míst, další ale mohou ještě přibýt. „Letos umělci budou moci využít téměř 2000 metrů čtvrtečních ploch, objednáváme zhruba 1000 kilogramů fasádních barev a 600 sprejů,“ vypočítává Jan Štěpán, který je zároveň programovým ředitelem DEPO2015 a organizátorem festivalu.

Lidé budou moci umělce sledovat přímo při práci a ani nebudou muset jezdit daleko od centra. Už teď si mohli Plzeňané všimnout bíle natřených ploch podél řeky ve směru od náplavky k DEPO2015. Právě tady vznikne největší mural art o úctyhodné ploše 800 metrů čtverečních. „Vymýšleli jsme, jak místo uchopit a rozhodli jsme se pro barevné maskáče. Důležité pro nás je, aby to nerušilo a bylo to snadno opravitelné. Máme ten prostor rádi a chceme se o něj starat,“ uvedl autor projektu Jakub Karlík, jenž je také členem místní skejtové komunity snažící se lokaliu vylepšovat.

Umělec známý jako ChemiS hodně cílí na sociální témata, foto: ChemiS

„Nejzajímavější místo bude bezesporu pavlačový dům na Jateční, kde bude tvořit asi momentálně nejznámější český umělec ChemiS. Neznám nikoho, kdo by se netěšil až ten objekt spadne. Je to hrozivé místo s nechvalně proslulou historií a zároveň se jedná o velmi frekventovanou lokalitu. Chceme místo vylepšit tak, aby se i ta averze k němu zmírnila a trochu se změnil pohled veřejnosti," uvedl Štěpán. Umělecké dílo na fasádě by tam mělo vydržet několik let do doby, než stavbaři dům srovnají se zemí.

Festival se stále vyvíjí a roste i zájem ze strany umělců i vlastníků nemovitostí, kteří za novou fasádu nemusí nic platit. Na oplátku ale musí dát umělcům volnou ruku k jejich tvorbě. Díky festivalu vzniklo v Plzni přes 20 velkoplošných maleb. „Je to postavené na tom, že my zprostředkujeme vznik díla a zakládáme si hlavně na tom, aby umělce nesvazovala konkrétní zadání, protože festival je hodně postavený na volné tvorbě. Všechna díla, která díky festivalu vznikla jsou stále ve výborném stavu a nedotčená, což je skvělé. Je vidět, že tady v Plzni máme respekt k umění ve veřejném prostoru,“ pochvaluje si Štěpán.

Dortovou věž nahradí socha Myslitele

Paluba Hamburk u hlavního nádraží je vstupní branou do města a u mnohých vytváří první dojem z návštěvy Plzně. „V této lokalitě jsme se rozhodli, že každým rokem představíme jiné sochařské dílo reprezentující současné umění. Letos to bude socha Myslitel od Michala Trpáka. Loni bylo největší kontroverzí celého festivalu umístění sochy Cake Tower, kterou letošní socha vystřídá. Jsme rádi, že loňská instalace vyvolala debaty,“ dodal Štěpán.


Cake Tower Andreje Margoče vzbuzoval velké emoce, letos ho nahradí Myslitel od Michala Trpáka

Organizátoři spolupracují také s plzeňskou Sutnarkou a pozvání přijal i například kontroverzní americký umělec Brad Downey. Právě nad ním se vznáší mnoho neznámých, neboť u něj doslova nikdo nikdy neví. Tento Američan žijící střídavě v Berlíně a ve Švýcarsku je známý svými provokativními díly, která vznikají velmi spontánně. Lokalitu si Downey vybírá sám podle toho, jak na něj město zrovna působí. Místo i forma tak budou překvapením nejen pro Plzeňany, ale také pro organizátory festivalu. „Předpokládám, že to bude poměrně kontroverzní věc a jsme na to připraveni,“ přiznal s úsměvem Štěpán.

Atraktivní bude také jeden z nejvýraznějších litevských umělců Tadas Šimkus z Kaunasu, letošní vyslanec Evropského hlavního města kultury. Dále se přestaví umělci ze Švýcarska, Nizozemska, Rakouska a Německa.

Festival letos doplní také bohatý doprovodný program. Ve čtvrtek 16. června se mohou návštěvníci těšit na Graffity Jam. Sobota 18. června nabídne debaty s umělci, graffiti workshop pro děti na nádvoří DEPA2015, vernisáž doprovodné výstavy a večerní koncert skupiny Roxormen. Více informací najdete na webových stránkách pořadatele. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Poustka/DEPO 2015

Štítky festival Wallz, street art, mural, velkoplošné malby, ChemiS, pavlačový dům, Plzeň, festival, fasáda, dům, Jan Štěpán, socha, umění, Michal Trpák, Švýcarsko, Německo, Evropské hlavní město kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Street art umělci vyzdobí fasády 11 objektů v Plzni, dojde i na nechvalně proslulý pavlačák na Jateční  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.