Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Památku tří rodáků, kteří bojovali a zemřeli jako letci RAF, uctila plzeňská městská část Doubravka

Památku tří letců z plzeňské Doubravky, kteří za druhé světové války bojovali a zemřeli za svobodu tehdejšího Československa v britském Královském letectvu RAF, ve středu uctilo vedení městského obvodu Plzeň 4 s představiteli Plzeňského kraje, města Plzně a leteckých spolků. Karel Pavlík, Václav Šindelář a Alois Záleský vstoupili do řad britského Královského letectva RAF v červenci 1940. Ani jeden z doubraveckých rodáků se kvůli válce nedožil třiceti let.

Pietní akt, který se každoročně koná na Habrmannovo náměstí, se po dvouleté pauze uskutečnil v plném rozsahu, tedy s proslovy a za hudebního doprovodu souboru Junior orchestr, který na počest letců zahrál také československou a anglickou hymnu. 

„Jsem hrdý na to, že v Královském letectvu bojovali také doubravečtí rodáci a patrioti. Karel Pavlík, Václav Šindelář a Alois Záleský projevili nesmírnou dávku odhodlání a hrdinství. V boji za naši svobodu a vlast neváhali nasadit to nejcennější, co měli. Svůj život. Patří jim za to obrovské uznání a úcta. Na jejich statečnost a odvahu na Doubravce nikdy nezapomeneme,“ řekl starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Karel Pavlík doprovázel lodě a bombardéry nad francouzskými hranicemi. Sestřelen byl 5. května 1942 u francouzsko-belgických hranic. Bylo mu 23 let. Václav Šindelář zemřel ve 24 letech při cvičném letu 19. dubna 1943, kdy nepřežil havárii svého Spitfiru nad anglickým územím. Důvodem pádu letounu byla technická závada. Alois Záleský zemřel rovněž v Anglii těsně před 29. narozeninami a sedm měsíců před koncem druhé světové války. Také on doplatil na mechanickou závadu letounu, se kterým se zřítil během cvičného letu 9. února 1945.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto MO Plzeň 4

Štítky pietní akt, piloti RAF, oběti, Doubravka, Royal Air Force, Karel Pavlík, Anatol Svahilec, Plzeň, druhá světová válka, městská část, Československo, Plzeňský kraj, Supermarine Spitfire

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památku tří rodáků, kteří bojovali a zemřeli jako letci RAF, uctila plzeňská městská část Doubravka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.