Téměř dva tisíce porcí speciálně připravených ukrajinských jídel prodalo několik restaurací v Plzni a v Blovicích svým hostům, výtěžek pak šel na sbírku ve prospěch Ukrajiny. Tržbu poslal jednatel zapojených gastropodniků na transparentní účet města Plzně, k tomu ji navíc zdvojnásobil. Ve finále tak jde o finanční dar ve výši 341 tisíc korun.
„Prodávali jsme typická ukrajinská jídla, vždy to byl boršč a pak jako hlavní jídla golubce, bograč, ukrajinské bitky, kyjevský kotlet a šašlik, a to v období po celý měsíc od 11. března do 10. dubna. Byli jsme až překvapeni množstvím porcí, které se prodaly, konkrétně 950 porcí boršče a zhruba stejný počet ostatních jídel. Lidé chtěli ochutnat ukrajinskou kuchyni, jejich reakce byly pozitivní ve smyslu, že se dobře nají a udělají ještě i dobrý skutek,“ dodal jednatel restauračních zařízení Richard Marek. Pokrmy vařili čeští kuchaři, postup ale konzultovali s ukrajinskou pracovnicí.
Do neobvyklé iniciativy se zapojil Šenk Na Parkánu, dále pak Restaurace U Salzmannů, Martinská Osteria, Restaurant 12, Tank Bar Americká, Pivnice Sladovnická a Hostinec U Nádraží Blovice. „Velmi děkuji za takovéto iniciativy. Naši veřejnou sbírku Pomáhající Plzeň pro lidi v tíživé situaci jsme vyhlásili 8. března, od té doby máme na účtu od různých dárců již více než 3,1 milionu korun. Jde o firmy, ale i o jednotlivce. Zapojení plzeňských restaurací si cením, osobně to vnímám jako skvělý způsob, jak může jejich prostřednictvím přispět každý, kdo si zajde na oběd,“ poděkoval náměstek primátora David Šlouf (ODS), z jehož iniciativy veřejná sbírka vznikla.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.