Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňský kraj vyvěsí na důkaz solidarity s Kurdy jejich vlajku

Plzeňský kraj vyvěsí od 22. do 31. října kurdskou vlajku jako důkaz solidarity s Kurdy. Rozhodli o tom dnes krajští radní z koalice ČSSD, ODS, Koalice po Plzeňský kraj (v radě má zástupce z KDU-ČSL) a Starostové a Patrioti (v radě má zástupce ze STAN). V prohlášení, které poskytla mluvčí kraje Alena Marešová, radní odsoudili turecký útok proti Kurdům a vyzvali představitele dalších krajů a obcí, aby se symbolicky k tomuto aktu připojili.

"Ještě před nedávnem, kdy se Evropa i Amerika snažily bojovat proti jednotkám Islámského státu, nám byli kurdští bojovníci spolehlivým partnerem, a dnes takřka nečinně přihlížíme útoku obrovské vojenské přesily na jejich města i vesnice. Nespravedlnost bychom neměli přehlížet a promíjet nikomu, ani našemu partnerovi z NATO, Turecku," uvádí se v prohlášení.

Turecko zahájilo ofenzivu na severovýchodě Sýrie 9. října poté, co americký prezident Donald Trump nařídil z oblasti stáhnout americké vojáky. Kurdské oddíly byly do té doby na společných postech s Američany. Minulý čtvrtek se Turecko a Spojené státy dohodly na pětidenním klidu zbraní. Má umožnit kurdským milicím YPG, aby se z oblasti stáhly dál do syrského vnitrozemí. Ankara kurdské bojovníky z YPG považuje za teroristy. Turecko chce mít u hranice zónu, v níž nebudou kurdští bojovníci a do níž se přesunou syrští uprchlíci z tureckého území. Klid zbraní skončí v úterý ve 22:00 tureckého času. Pokud se Kurdové do té doby ze stanoveného prostoru nestáhnou, Turecko hodlá ofenzívu obnovit.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Turecko, Sýrie, správa, diplomacie, Plzeňský, Plzeňský kraj, Starostové a nezávislí, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, USA, Islámský stát, Lidové obranné jednotky, Donald Trump

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj vyvěsí na důkaz solidarity s Kurdy jejich vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.