Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Domažlice chtějí koupit od Lidlu prázdný pozemek po nemocnici

Domažlice chtějí koupit pozemek obchodního řetězce Lidl v centru, kde dříve stála nemocnice a který je už 6,5 roku prázdný. Lidl tam chtěl postavit supermarket, ale vzhledem k tomu, že územní plán tam obchod nedovoluje, nabízí pozemek už dlouho k prodeji za více než 18 milionů korun. Město o něj má zájem, řekl starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Radnice by tam chtěla mít sociální služby kombinované s byty i malými obchody.

Zastupitelé schválili nákup už koncem loňského roku. "S Lidlem pořád jednáme, zatím to bylo v rovině zjišťování mantinelů. Definitivní výstup není. Tento měsíc mám slíbeno, že od nich přijde definitivní nabídka," uvedl Novák. Lidl zatím prodával pozemek přes realitní kancelář za 18,4 milionu Kč. Město je ochotné jej za tuto cenu koupit, protože je tam podle Nováka jako jediné schopné uskutečnit záměr smíšené výstavby v souladu s územním plánem i okolní zástavbou, buď samo, nebo s developerem. "Nechceme tam v žádném případě krychli s parkovištěm," dodal.

Podle starosty nebude zřejmě možné jednat s Lidlem o nižší ceně, protože kromě koupě staré nemovitosti musel řetězec dát velké peníze za demolici několika budov bývalé okresní nemocnice. To započítávají do prodejní ceny, dodal starosta.

Pozemek o ploše jeden hektar leží na strategickém místě v centru, na křižovatce hlavních silnic od Plzně a státní hranice. Lidl v roce 2013 volný pozemek zatravnil, oplotil a nechá tam sekat trávu.

Podle předchozího starosty Miroslava Macha (Sdružení pro město Domažlice) bylo zásadní chybou, že Plzeňský kraj nepřevedl před 15 lety starou nemocnici na město zdarma nebo za symbolickou cenu. V roce 2006 ji prodal za 15,5 milionu korun firmě Cheiron, jejíž záměr domu pro seniory zkrachoval. Areál pak tato firma prodala Lidlu, který chtěl ve městě vybudovat už šestý supermarket blízko Kauflandu. Domažlice mají od prosince 2005 novou krajskou nemocnici na okraji města.

Jedenáctitisícové město dříve požadovalo, aby Lidl, pokud by stavěl supermarket, na něj přidal další dvě patra sociálních bytů, kanceláří a služeb. Investor s tím souhlasil, ale nakonec zjistil, že by to bylo výrazně dražší, a tak od úpravy projektu upustil. Následně neúspěšně jednal s městem o tom, aby se na projektu finančně podílelo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, reality, trh, správa, Lidl ČR, firmy, Domažlice, Lidl, pozemek, nemocnice, Zdeněk Novák, Miroslav Mach, Kaufland, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice chtějí koupit od Lidlu prázdný pozemek po nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.