Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Češi v SRN musí stále předkládat potvrzení o očkování nebo prodělaném covidu, ale i příjezdový formulář

Češi cestující do Německa by si měli kontrolovat, jaké podmínky v sousední zemi platí v souvislosti s epidemií covidu. V Německu je stále povinné prokazovat se platným očkováním nebo potvrzením o prodělaném covidu v posledních 90 dnech, je také potřeba předem vyplnit příjezdový formulář. Řada Čechů se po zrušení povinnosti předkládat potvrzení v Česku domnívá, že už není potřeba ani v Německu. Za to jim ale hrozí sankce.

Češi nyní znovu začali hodně jezdit do Bavorska lyžovat a do lázní. Děti od šesti let musí podle Fink prokázat, že chodí do školy. „Na Velkém Javoru (největší bavorský skiareál u hranic, kam jezdí téměř z poloviny Češi), a v jiných turistických cílech jsme vyjednali podmínky, že jim budou uznávat třeba platné vysvědčení nebo nějaký doklad o tom, že navštěvují konkrétní školu s razítkem a podpisem ředitele, stačí kopie," uvedla Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu, která vede informační centrum Bavorsko-Čechy v Plzni.

„Česká republika je z německého pohledu pořád ještě v červené zóně, proto musí mít Češi předem vyplněný příjezdový formulář v elektronické nebo papírové formě. I ti, kteří tam jedou jen na den. Tedy všichni kromě výjimek, jako jsou pendleři," řekla Fink. Pokud to český turista nesplní a zastaví ho policie, tak na místě pokutu nedostane, ani ho nepošlou zpět. "Sepíšou to a pošlou na správní úřad. Ten pak v případě opakovaného, a tedy úmyslného porušení, může udělit vysokou pokutu nebo předvolat občana k soudu; jednotný postup nebo sazba neexistují," uvedla. Němečtí policisté se nezaměřují více na Čechy nebo na cizince obecně a neposilovali stavy policistů. Jsou to běžné kontroly, nejen kvůli covidu, ale třeba kvůli drogám další věcem, řekla Fink.

„Turistická sezona v Bavorsku už se hodně rozbíhá. Bavorské lázně už registrují první české autobusy, ještě lepší je to v lyžařských svazích, protože to je venku. Situace už se normalizuje. Lidé se už z části nebojí, vidí, že se situace uklidňuje a naučili jsme se s tím nějak žít. Dále už umí hledat aktuální informace, dřív nám pořád volali a nevěděli, co zrovna platí," uvedla Fink. Podle ní ale hory i lázně cítí úbytek hostů proti běžným letům před pandemií. Je to dáno také omezenými kapacitami například akvaparků nebo skiareálů, kde smí do kabinek jen čtyři lidé místo šesti. Lyžaři navíc musí mít uvnitř kabiny respirátory, jejichž nošení se striktně hlídá a bez nichž hrozí odebrání skipasů.

Pokud je český turista očkovaný, tak může v Německu kamkoliv. „Ale jen s tím příjezdovým formulářem, což už je taková vstupenka jistoty," konstatovala Fink. V restauracích, akvaparcích, skiareálech, sportovištích, muzeích a na kulturních akcích musí předložit k certifikátu o očkování nebo prodělané nemoci ještě občanský průkaz nebo pas. „Některá muzea a restaurace už ale mají zavedené místo pravidla 2G měkčí 2G+. Návštěvníkovi pak stačí pouze negativní PCR test, který ale nesmí být starší než 48 hodin," dodala.

V Německu postupně do 20. března skončí všechna zásadní karanténní opatření proti nemoci covid-19. Již dříve se na tom dohodl kancléř Olaf Scholz s premiéry německých spolkových zemí. V platnosti ale prozatím zůstanou povinné roušky ve veřejných vnitřních prostorách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky turistický ruch, očkování, potvrzení o očkování, cesta do SRN, Německo, příjezdový formulář, COVID-19, Česko, lázně, Bavorsko, Olaf Scholz, Velký Javor, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi v SRN musí stále předkládat potvrzení o očkování nebo prodělaném covidu, ale i příjezdový formulář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.