Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Za zimními radovánkami vyrážejí Češi jen pár kilometrů přes hranici do Bavorského lesa

Bavorský skiareál Velký Javor je vzdálený pouhých sedm kilometrů od šumavské Železné Rudy. I proto v zimě tvoří téměř polovinu návštěvníků Češi. Provozovatelé areálu předpokládají zachování provozu minimálně do konce března a zřejmě i v prvních týdnech v dubnu. V okolí jsou i kilometry běžeckých tras, stezky i sjezdy pro skialpy a spousta možností k putování nedotčenou krajinou na sněžnicích.

Výborné podmínky pro lyžování těsně za hranicí u našich německých sousedů nabízí také Geisskopf, další Čechy oblíbené středisko, čtvrt hodiny cesty od příhraničního Regenu, a také hora Silberberg v Bodenmaisu. V Bretterschachtenu u Javoru je upraveno 114 kilometrů běžeckých tras.

„Máme nyní ideální podmínky pro lyžování, sněhu je dostatek a díky nové moderní technice jsou sjezdovky perfektně upravené. Doufáme, že sníh vydrží do konce března a snad i první týdny v dubnu,” říká marketingový manažer lyžařského střediska na Velkém Javoru Andreas Stadler. Na Velkém Javoru (1456 m) si přijdou na své jak náročnější lyžaři a snowboardisté, tak rodiny s dětmi.

S ohledem na současnou situaci platí pro vstup do areálu pro dospělé pravidlo 2G, tedy prokázání se certifikátem o prodělání covidu nebo potvrzením o očkování. „Děti do 15 let se nemusí prokazovat žádným dokladem o bezinfekčnosti a u dětí ve věku 15 až 18 let stačí potvrzení o tom, že chodí do školy,” vysvětluje pravidla Andreas Stadler. Parkovacích míst je u Velkého Javoru dostatek a za celodenní parkování zaplatí lyžaři se skipasem 2 EUR, ostatní 5 EUR. Výhodná je pak sezónní parkovací karta za 60 EUR na celý rok.

Jen 20 minut cesty od Regenu se nachází malý lyžařský areál Geisskopf (1097 m). „Pro lyžaře máme devět upravených sjezdovek, otevřená je také zimní bobová dráha a na běžkaře čeká několik tras v bílé stopě,” shrnuje nabídku areálu vedoucí provozu Alexander Achatz. Na vrchol vyveze lyžaře moderní šesti sedačková lanovka, k dispozici jsou také čtyři povrchové vleky a tři vleky pro začátečníky s přepravní kapacitou 6 600 osob za hodinu. Rájem pro děti je hora Silberberg s dětských lyžařským parkem nedaleko od města Bodenmais.

Běžkování na Bretterschachten jako ve Skandinávii

Jistota sněhu, 114 km běžeckých tras na klasiku i bruslení, pravidelně udržované stopy. To je v kostce středisko běžeckého lyžování Bretterschachten nedaleko Velkého Javoru. „Bavorský les je často přirovnáván ke Kanadě. V běžeckém centru Bretterschachten je však srovnání se Skandinávií mnohem bližší,” říká s úsměvem Tobias Wolf z Bodenmais Turismus. Velkou atrakcí je 30 km dlouhá vysokohorská běžecká trasa z Bretterschachten přes Chamer Hütte a Schareben do Ecku. „Běžkaři si tady užijí jak dlouhá stoupání, tak velkolepé sjezdy nebo pohodové rovinaté pasáže,” doplňuje Tobias Wolf.

Zima v Bavorském lese je rájem pro milovníky skialpinismu. Vystoupat se dá na střechu Bavorského lesa, na Velký Javor. Odměnou za výstup pak je osm kilometrů dlouhý sjezd z Velkého Javoru, kolem Chamer Hütte do Bodenmaisu. Právě chata Chamer Hütte, která leží pod Malým Javorem, může být tím ideálním místem pro odpočinek a malé občerstvení.

Zejména v okolí Bodenmaisu si na své přijdou i nelyžaři, stačí aby nazuli teplou a pevnou obuv a vyrazili na pěší túru na jednu z upravených zimních tras. Všech 80 km turistických cest je značených a profesionálně udržovaných, aby byly přístupné všem. Další možností, jak si užít zimu, je vyšlápnout si po značených stezkách na sněžnicích. Stezky vedou kolem zón přírodních rezervací, zasněženými horskými lesy, až na vrcholy Bavorského lesa.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bavorsko-cechy.eu

Štítky zima, lyžování, Velký Javor, Bavorský les, Bavorsko, Železná Ruda, lyžař, běh na lyžích, les, Andreas Stadler, Tobias Wolf, Česko, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zimními radovánkami vyrážejí Češi jen pár kilometrů přes hranici do Bavorského lesa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.