Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Drsný boj o teritorium i o život, labutí rodiče před jarním hnízděním vyhánějí svá loňská mláďata

K nejsvědomitějším a nejbojovnějším rodičům z ptačí říše patří jednoznačně labutě. V době přípravy své lokality na jarní hnízdění ovšem neváhají mnohdy velmi drsným způsobem vytlačit z teritoria loňská mláďata, o která se labutí páry celý rok příkladně staraly. A tento boj může skončit i zabitím mladých labutí ze strany jejich rodičů.

„Rodiče svým labutím mláďatům dali, co mohli, chránili je od snesení prvního vejce až do vzletnosti a teď, s blížícím se jarem jim příroda velí, že je třeba připravit se na mláďata další. Ta loňská musí z teritoria vytlačit,“ říká šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. A právě boj starých s mladými lze v těchto dnech na mnoha místech sledovat.

„Kolikrát to dojde až tak daleko, že své mládě, pokud je slabé a defektní, dokonce při těchto potyčkách i zabijí! Pokud ho tedy nezabili už hned po vylíhnutí a v průběhu hnízdění. Pro přírodu zcela běžný vzorec chování zodpovědných rodičů, standardní i logická situace, navíc nezbytně nutná pro zachování rodu a zdravé populace,“ vysvětluje zvířecí záchranář a uznávaný expert na labutě.

Za životy svých mláďat jsou labutě schopny položit i svůj život, například když se kolikrát na kolejích při převádění rodiny postaví jedoucí vlakové soupravě, nebo dvakrát většímu volně pobíhajícímu psovi. Ale jak přijde další hnízdní sezóna, hormony v krvi jim jasně velí: „Přišel čas na nové povinnosti, a to na zajištění dalších mláďat pro stabilní, zdravou a životaschopnou populaci.“

„Pokud se ale na věc budeme dívat optikou a vnímáním nás lidí, tak zcela určitě se opět najde skupina těch citlivějších, většinou právě slabších, která bude chtít nad chováním labutího samce moralizovat a zahltí sociální sítě hypotézami o psychicky nemocném samci, krvelačných rodičích a neschopných zvířecích záchranářích,“ konstatoval Karel Makoň.

Fotografce Gabriele Černé se podařila série unikátních fotografií, na kterých je vidět, jak labutí samec a současně otec vyhání z Pekelného rybníka u Vejprnic na Plzeňsku svá dvě loňská mláďata a připravuje sebe i lokalitu na další hnízdění. Nechybí ani záběry s odchytem mladého labutího samce, kterého otec vyhnal z rybníka do zastavěné části Vejprnic. „Mládě jsme okroužkovali a převezli na řeku Berounku na Doubravku ke svatému Jiří, kde je místa dost a nikomu tam nevadí,“ dodal Makoň.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gabriela Černá / DESOP

Štítky labutě, kroužkování labutí, mláďata labutí, teritorium, hnízdění, labutí páry, DESOP, Karel Makoň, Vejprnice, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drsný boj o teritorium i o život, labutí rodiče před jarním hnízděním vyhánějí svá loňská mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.