Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zásadní proměnou projdou letos některá místa na území prvního plzeňského městského obvodu

Louka za školou na Vinicích, někdejší areál minigolfu v Manětínské ulici či sportovní hřiště u gymnázia v Sokolovské ulici. Tato i mnohá další místa má letos v plánu proměnit v rámci investičních akcí první plzeňský městský obvod. Počítá s nimi rozpočet na letošní rok, jehož celkový objem je téměř 216 milionů korun.

Financování rozpočtu Jedničky je ze dvou třetin kryto z prostředků, které přicházejí z rozpočtu města Plzně, a to v rámci finančního vztahu, který byl schválen Zastupitelstvem města Plzně. „Jde o 163,565 milionu korun, což tvoří hlavně příjmy se sdílených daních. Dále zapojujeme do krytí výdajů i naše účelové fondy, především fond rezerv a rozvoje, a to ve výši 42,884 milionů korun. Je to zdroj, který z větší části pokrývá naše kapitálové výdaje pro tento rok,“ uvedla vedoucí Finančního odboru ÚMO Plzeň 1 Jitka Pojarová.

Obvod má pak i vlastní příjmy, které přesahují 9,6 milionu korun. „Získáváme je především výběrem místních a správních poplatků a pronájmem pozemků a nebytových prostor, které jsou nám svěřeny,“ doplnila Pojarová. Tyto příjmy slouží jako doplňkový zdroj krytí výdajů. „Na konečné tramvaje č. 1 v Bolevci začneme na jaře s výstavbou pumptrackové dráhy. Jedná se o uzavřený okruh s vlnkami a klopenými zatáčkami pro jízdu nejen na kole, ale i na koloběžce, skateboardu nebo odrážedle. V Plzni půjde o vůbec první takové sportoviště. Navíc bude umístěné jen kousek od cyklostezky, která vede z Doubravky až do Chotíkova,“ popsala starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS). 

Na jaře se stavebníci pustí také do celkové revitalizace areálu bývalého minigolfu v Manětínské ulici. Obnovu čeká sportovní hřiště, místní se pak mohou těšit na novou kavárnu s terasou. Zásadní stavební úpravy čekají též sportoviště vedle Gymnázia Františka Křižíka v Sokolovské ulici. Vznikne zde moderní skatepark především pro malé děti, na který bude dohlížet správce. Zásadní proměna čeká také louku za základní školou na Vinicích. Do toho projektu promluvili zdejší obyvatelé, kteří si přáli  hodně zeleně, takže tady bude vysázeno velké množství stromů. Vznikne zde také jednoduchý vodní prvek či kavárna.

Na Vinicích se rovněž počítá s rozšířením 81. mateřské školy, aby obvod pokryl velký zájem o umístění dětí v mateřinkách. „K této školce přibude jeden pavilon a ještě letos začneme s projektováním,“ uvedla místostarostka prvního městského obvodu Ilona Jehličková (TOP 09), v jejíž gesci jsou mateřské školy. Rozpočet počítá také s výstavbou dalších parkovacích míst v obvodu a pokud vše půjde podle plánu, budou zahájeny práce na dlouho očekávaném projektu Paluba Jezírko.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 1

Štítky MO Plzeň 1, pumptracková dráha, sportovní hřiště, kavárna s terasou, Manětínská ulice, Vinice, městská část, Plzeň, František Křižík, Helena Řežábová, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásadní proměnou projdou letos některá místa na území prvního plzeňského městského obvodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.