Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muž zveřejnil na sociálních sítích nalezené doklady i s citlivými údaji majitele. Po zásluze to pak schytal

Přes sociální sítě dnes už seženete ledaco. Nábytek, oblečení, a dokonce i cizí doklady. Alespoň tak tomu bylo v oblíbené facebookové skupině Plzeňský bazárek, kde nálezce peněženky nafotil ze všech stran její obsah, a to včetně citlivých údajů z občanského průkazu jednadvacetiletého mladíka. Za to všechno navíc požadoval odměnu. Dotyčný si tak zjevně neuvědomoval, co všechno mohl způsobit.

Sociální sítě jsou podivuhodné místo, kde není nouze o příspěvky, nad kterými byste si ukroutili hlavu. Jeden takový se objevil ve skupině, která funguje jako online bazar. „Nalezena občanka plus řidička a byl bych rád za odměnu,“ napsal jistý Robert G. a špatnou češtinou přidal významný detail, že v době nálezu neměl na nohou boty. Daleko důležitější informace však obsahovaly přiložené fotografie.


Robert G. si však s úpravou fotografií hlavu nelámal a sdílel je i se všemi detaily

Během pár vteřin se stovky lidí dozvěděly jméno, datum narození, platnost řidičského průkazu a také číslo občanky jednadvacetiletého nebožáka, který někde v Rokycanech vytrousil peněženku. Vlna komentářů na sebe nenechala dlouho čekat. „Chceš odměnu za to, že jsi zveřejnil snad všechny údaje o člověku? To bude mít lepší, když si nechá vystavit rovnou nové doklady,“ komentoval situaci Robert. Š. „Běž do banky, dva doklady už máš,“ glosoval naopak Bouhouš D. Příspěvek vyvedl z míry i uživatelku Danu P.: „A co místo focení a dávání na FB to odnést na policii? Být tím klukem, tak vás udám za zneužití osobních údajů,“ uvedla. Možná se majitel dokladů ozval, ale spíš dostal samotný nálezce strach a příspěvek po zhruba půlhodině smazal. I tak mohl majiteli průkazů nevědomky způsobit značné škody. Uložit si fotografie je totiž otázka jen pár vteřin.

„Pokud jde o otázku, k čemu by mohly být nafocené údaje zneužity, tak se přímo nabízí zneužití v rámci libovolných online půjček, online objednávek zboží či služeb. Následky uvedeného jednání navíc mohou dostihnout nositele osobních údajů klidně až po letech, kdy například se na něj obrátí finanční instituce s výzvou k úhradě dlužných částek. Zneužití nalezeného občanského průkazu je však protiprávní, stejně jako zneužití osobních údajů,“ vysvětluje advokátka Michaela Bednáriková.

Jak správně postupovat?

Co tedy správně dělat, když najdeme cizí peněženku? V tomto případě platí stejná pravidla jako pro jakýkoli jiný nález. Nálezce je povinen vrátit věc jejímu majiteli, a to buď osobně nebo například poštou. Naúčtovat si v tomto případě může nutné náklady, třeba právě za poštovné. „Nálezné je pak maximálně ve výši desetiny hodnoty nalezené věci, přičemž pokud nelze hodnotu věci vyčíslit, může být nálezné stanoveno dle slušného uvážení,“ doplnila advokátka.

Pokud peněženka neobsahuje žádnou vizitku nebo jinou identifikační kartu, musí nálezce věc předat obecnímu úřadu, na jehož území se věc našla. V případě nálezu občanky je ale postup jiný a vztahuje se na něj speciální úprava zákona, jenž praví: „Každý, kdo nalezne občanský průkaz vydaný jiné osobě je povinen jej neprodleně odevzdat pověřenému úřadu nebo policii.“

Mnoho lidí si asi v dnešní době řekne, že rychleji se majitel najde skrze sociální sítě a doklad zveřejní v různých facebookových skupinách. Drtivá většina z nich pak fotografii upraví, aby nebylo možné přečíst citlivé údaje. I tak je to ale chybný postup. „Primárně je nutné nález odevzdat na obecním úřadě, popřípadě policii. Zákon pak neumožňuje vyhledání majitele prostřednictvím sociálních sítí, přičemž pokud tak nálezce tímto průkaz sdílel, porušil by výše uvedená ustanovení o předání nálezu věci případně o předání nálezu občanského průkazu na příslušný úřad podle občanského zákoníku a podle zákona o občanských průkazech,“ říká Bednáriková.

Pokud však někdo postupuje jako Robert G. dopouští se přestupku. „Zveřejnění citlivých osobních údajů bez souhlasu, jakými jsou datum narození, číslo občanského průkazu, rodné číslo, adresa trvalého bydliště, popřípadě i rodinný stav, se může taková osoba dopustit přestupku zákazu zveřejnění osobních údajů podle zákona o zpracování osobních údajů z roku 2019. Za takový přestupek může být uložena pokuta až pět milionů korun v případech, kdy se jedná o přestupek spáchaný prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem,“ dodává advokátka.

Trestní zákoník zná trestný čin dle § 180 neoprávněné nakládání s osobními údaji, kterého se dopustí ten, kdo, byť i z nedbalosti, neoprávněně zveřejní, sdělí, zpřístupní, jinak zpracovává nebo si přisvojí osobní údaje, které byly o jiném shromážděné v souvislosti s výkonem veřejné moci, a způsobí tím vážnou újmu na právech nebo oprávněných zájmech osoby, jíž se osobní údaje týkají, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Odnětím svobody na jeden rok až pět let, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Pachatel se také může dopustit trestného činu dle § 181 poškození cizích práv tak, že způsobí jinému vážnou újmu na právech tím, že

a) uvede někoho v omyl (právě například předložením cizích dokladů), nebo
b) využije něčího omylu,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, sociální sítě, doklady, pc, mobil, technika, advokát, právo, nálezné, sociální síť, občanský průkaz, osobní údaje

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Muž zveřejnil na sociálních sítích nalezené doklady i s citlivými údaji majitele. Po zásluze to pak schytal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.