Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na Milostivé léto, poradí Vlasta Feistinger Sachrová z organizace Člověk v tísni

PR článek

Milostivé léto, schválené letos v červenci, umožní desítkám tisíc lidí vymanit se z dluhové pasti. V běhu je od 28. října a potrvá do 28. ledna. K jakým dluhům se milostivé léto vztahuje a co přesně pro dlužníky znamená, vysvětluje zástupkyně organizace Člověk v tísni Vlasta Feistinger Sachrová.

Lidem, kteří spadli kvůli dluhům do exekuce, budou díky Milostivému létu odpuštěny úroky, poplatky advokátům či penále. Dlužník musí zaplatit jistinu a 908 korun za uzavření exekuce. Co přesně je ta jistina? 
To je právě ten původní dluh, bez úroků, sankcí a nákladů, ale pozor – výše aktuální jistiny může být jiná než výše původní jistiny. Důležité je zjistit u exekutora aktuální výši jistiny a tu uhradit. A pozor, neúprosně se blíží konec využití této možnosti, do konce prosince ještě bude reálné, že Vám exekutoři včas na dopis o vyčíslení jistiny odpoví.

V jakých případech a kdo může Milostivé léto uplatnit?
Věřitelem musí být veřejnoprávní subjekt - stát, kraj nebo obec, nebo podnik či právnická osoba, ve které má stát nebo obec většinovou majetkovou účast. Dlužník musí být fyzická osoba a exekuce musí být vyřizována soudním exekutorem. Do Milostivého léta tedy nespadají dluhy, které vymáhá například soukromá společnost či celní nebo daňová správa.  Pozor, obec může i sama vymáhat své pohledávky a ty pak nespadají do kategorie exekucí zařazených do akce Milostivé léto. Ty, které vymáhá pomocí exekutora, do ní spadají. Podobné je to u zdravotních pojišťoven. Naopak, pokud je dluh u banky, splátkové firmy, úvěrové společnosti a podobně, na to se akce nevztahuje nikdy. Ale některé soukromoprávní subjekty rozjely svůj vlastní režim milostivého léta např. Česká spořitelna, Komerční banka, Air bank, Česká kancelář pojistitelů, tam je potřeba vyhledat informace na jejich internetových stránkách nebo přímo na pobočkách těchto subjektů, protože se jejich pravidla Milostivého léta mohou lišit od zákonné úpravy.

Příklady nejčastějších situací, kdy vznikají veřejnoprávní pohledávky: Obec - nájmy, platby za svoz odpadu. Česká televize, Český rozhlas - koncesionářské poplatky. Zdravotní pojišťovna - neuhrazené pojištění. Dopravní podniky - pokuty za jízdu načerno. ČEZ - účty za elektřinu, plyn atd.

Co by měli zjišťovat? Problematika je složitá, koho má člověk kontaktovat, když si neví rady?
Je v tom opravdu chaos a kolují různé výklady, proto doporučuji obrátit se na odborníky, občanské poradny a podobně. Člověk v tísni nabízí help linku (770 600 800), na kterou mohou lidé zavolat, získat informace a poradit se na dalším postupu. A nebo se mohou informovat na webové stránce milostiveleto.cz, kde najdou všechny informace pohromadě.

Která pohledávka patří do těch veřejnoprávních, která je vymáhána soudním exekutorem a jaká je výše aktuální jistiny. Měli by si udělat lustraci v centrální evidenci exekucí, mohou se obrátit na nás a my zašleme požadované informace na e-mail. Další možností je třeba Czech POINT na poště. Získaná data je nutné spárovat s dalšími informacemi od soudu nebo přímo od věřitele, a zjistit, u koho exekuce jsou a nakonec zhodnotit, zda Milostivé léto pomůže.

Platí akce i pro běžící exekuce? Dají se díky ní třeba zastavit srážky ze mzdy?
Určitě. Milostivé léto je nastaveno tak, aby bylo využitelné právě pro běžící exekuce. Dají se využít i u exekucí, u kterých máme dojem, že je nikdy nevyřešíme, že není šance. To je právě cílem akce, aby se vyřešila zadlužení, která jsou v naší zemi obrovská.

Ano, Plzeň má prý 1800 dlužníků, kteří dluží celkem 82 milionů. Obrací se na vás teď více lidí?
Evidujeme od poloviny října enormní zájem, volají stovky lidí. I v našich kamenných poradnách se mnohonásobně zvýšil počet lidí, kteří chtějí pomoci například s dluhy na nájmu.

Na co tedy určitě nesmějí zapomenout, pokud chtějí využít Milostivé léto?
Nutné je zaplatit nesplacenou jistinu vyčíslenou od exekutora a poplatek ve výši 908 Kč přesně. Do popisu platby je nutné uvést např. "Úhrada jistiny + poplatku Milostivé léto" a exekutora informovat i oficiální cestou, že Milostivé léto uplatňujete.

Kde pomůže Člověk v tísni: Help linka: +420 770 600 800

  • Plzeň - Mikulášské nám. 17, úterý 9-12, 13-18 hod.
  • Nýřany - Benešova tř. 77, středa 13 – 15 hod.
  • Kralovice – Masarykovo náměstí 1, pondělí 14- 16 hod.
  • Stříbro - Mánesova 1522, středa 12-15 hod.
  • Tachov - Rokycanská 4, úterý 10-15 hod.
  • Rokycany - ul. Bojovníků za svobodu 68,  středa 11:30-16 hod.
  • Klatovy - Vídeňská 9, pondělí 12-15 hod.
  • Domažlice - nám. Míru 40, čtvrtek 12-15 hod.
  • Horšovský Týn - Nádražní 73, pondělí 12-15 hod.

Ohodnoť článek

Foto Člověk v tísni

Štítky Milostivé léto, Člověk v tísni, Vlasta Feistinger Sachrová, léto, exekuce, jistina, Plzeň, Česká televize, Český rozhlas, ČEZ, Komerční banka, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jak na Milostivé léto, poradí Vlasta Feistinger Sachrová z organizace Člověk v tísni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.