Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Uzavřené stánky na zrušených Adventních trzích v Plzni zůstanou na náměstí do příštího týdne jako kulisa

I když už jsou uzavřené plzeňské Adventní trhy vzhledem k vládním opatřením minulostí, jejich provozovatelé zatím ještě nechávají prodejní stánky na ploše náměstí Republiky. S demontáží trhů a výzdoby chtějí jejich organizátoři počkat až do příštího týdne. V provozu zůstává jen vyhlídkové kolo a dětský kolotoč.

„Zatím vše necháváme tak to je, chtěli jsme zachovat alespoň vizuálně kulisu osvětlených trhů. Lidé na náměstí chodí, máme v provozu vyhlídkové kolo, o které je opravdu velký zájem. A je v provozu i dětský kolotoč. Hlavně o víkendu a zejména v neděli po setmění, když všechno svítí, bylo na náměstí Republiky velké množství lidí, i když jsou trhy zavřené,“ uvedl Jaroslav Strohschneider z firmy pořádající v Plzni Adventní trhy.     

„Počítáme s tím, že někdy v příštím týdnu nejdříve odstraníme světlené dekorace a výzdobu, to bude trvat tak dva až tři dny. A potom začneme odvážet i samotné stánky, což nám také zabere asi tři dny. Vyhlídkové kolo zůstane v provozu do 24. prosince,“ informoval Strohschneider.

Ve velké nejistotě ale dál zůstávají prodejci z vládou zrušených trhů. „Všichni se upínají k finančním kompenzacím, které by měl zaplatit stát, ale zatím se nic neděje. Prodejci do svého zboží investovali značné částky, své úspory, ale zboží prodávat nesměli. Teď by samozřejmě chtěli čerpat od státu náhrady, ale nemají nic. Zatím nikdo nic neví, jestli to bude od ledna a kolik. Obáváme se toho, jak vůbec příští rok budeme pořádat trhy, jestli na nich budeme mít prodejce. Někteří už do toho znovu nepůjdou. To je problém zejména těch rukodělných s vlastními výrobky. O ty nám jde nejvíce,“ dodal smutně Jaroslav Strohschneider.     

A je vidět, že jasno nemají v tuto chvíli ani příslušná ministerstva. Na schůzkách s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) v minulých dnech padly návrhy na finanční kompenzaci stánkařů. Ti by měli zpět dostat zpět 90 procent nákladů. U organizátorů by to mělo být 70 procent. Vláda však v této záležitosti zatím nikam nepokročila a nic není hotové. Někteří organizátoři trhů zvažují i podání žaloby na mířené proto státu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky adventní trhy, Náměstí republiky, stánky, trhovci, tradiční trhy, zákaz prodeje, Plzeň, Karel Havlíček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavřené stánky na zrušených Adventních trzích v Plzni zůstanou na náměstí do příštího týdne jako kulisa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.