Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet nenávistných příspěvků a nepravd na sociálních sítích obcí stoupl pětinásobně

Na sociálních sítích českých samospráv vzrostl za necelé dva roky počet nenávistných příspěvků, polopravd nebo tendenčně zkreslovaných informací o 380 procent. Nejvíce se situace dotýká velkých měst a krajských metropolí. Vyplývá to z analýzy Asociace moderně komunikujících samospráv facebookových stránek 100 obcí a 120 měst.

Zatímco ještě v roce 2019 se polopravdy, neověřitelné pomluvy nebo vyloženě zavádějící informace objevovaly zhruba ve třech procentech diskuzních příspěvků měst, ve druhém čtvrtletí roku 2021 to bylo už skoro 15 procent všech příspěvků a dá se předpokládat, že s blížícími volbami číslo ještě poroste. Vzrostl navíc počet oficiálních profilů měst, kde zavádějící informace v příspěvcích převažují.

V praxi to znamená jediné. Obec ztrácí kontrolu nad svými informacemi. Každý příspěvek vystavuje riziku překroucení, vzniká prostor pro nepravdivé zprávy a pomluvy, jejichž vysvětlování pak zabírá správcům stále více času,” uvedl zakladatel platformy Mobilní rozhlas Ondřej Švrček.

Hoaxy a polopravdy mají v 82 procentech případů větší množství reakcí než pochvaly nebo konstruktivní připomínky, takže důležité informace zcela zanikají a jejich efektivita se snižuje.

Facebook je českými obcemi stále považován za stěžejní kanál pro rychlou digitální komunikaci s občany a 79 procent samospráv právě fanoušky na svých facebookových stránkách označuje za největší skupinu obyvatel, kterou jsou schopni okamžitě a efektivně zasáhnout.

Neznamená to však, že by klesala důvěra ve vedení obcí jako takové. Starostové patří dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnější státní úředníky a podle průzkumu CVVM, mapujícího důvěru v ústavní instituce z července tohoto roku, si dokonce polepšili. V současné době jim věří 67 procent Čechů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky fake news, média, průzkum, spciální sítě, lži, komentáře, mobilní rozhlas, Centrum pro výzkum veřejného mínění, Facebook, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nenávistných příspěvků a nepravd na  sociálních sítích obcí stoupl pětinásobně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.