Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékařům Sušické nemocnice zmítané problémy dochází trpělivost, nebaví je čelit trestním oznámením

Nejasná situace panuje i nadále kolem fungování Sušické nemocnice, která je v majetku města. To chce jednat o jejím provozování s Plzeňským krajem, což schválilo i městské zastupitelstvo. Návrh podaný starostou Petrem Mottlem (ODS) ovšem rozhněval opozici i místní aktivisty. Například opoziční zastupitelka Milena Stárková (ČSSD) návrh starosty označila za plivnutí do tváře všem lidem, kteří v říjnovém referendu hlasovali pro zachování zdravotní péče nemocnice v plném rozsahu. S tím ale nemocnici nedokáže pomoci ani Plzeňský kraj, který zařízení finančně podporuje.

Hejtmanství už dříve městu navrhlo dvě varianty, buď bude nemocnici provozovat kraj, nebo ji bude nadále provozovat město a kraj na to bude finančně přispívat. V referendu 91,2 procenta hlasujících souhlasilo s tím, aby město aktivně podporovalo zdravotní péči v rozsahu lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř), včetně pořízení CT přístroje.

Provozování nemocnice Plzeňským krajem už v srpnu jako lepší variantu schválila městská rada. Podle starosty Petra Mottla je kraj silný hráč, který má lepší pozici udržet v nemocnici péči, kterou region potřebuje. Aktivisté, opoziční zastupitelé a organizátoři referenda s tím ale nesouhlasí a upřednostňují provozování nemocnice městem.

Kraj slovy hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) trvá i nadále na tom, že není schopen garantovat kvalitní lůžkovou chirurgickou péči. „Rozsah péče v nemocnici, pokud by nemocnici řídil či pouze dotoval Plzeňský kraj, by musel zůstat ve svém stávajícím stavu,“ prohlásila hejtmanka. „To, že Plzeňskému kraji záleží na Sušické nemocnici, nikdo nezpochybňuje, ale my jsme nikdy neřekli, že si troufáme zajistit čtyřoborovou nemocnici. Já prostě nemohu slíbit věci, které nemám jak splnit," zdůraznila hejtmanka. Podle ní by se měla nemocnice spíš soustředit na stabilizaci oddělení, která nyní fungují, a na zajištění provozu ambulancí.

Situaci v sušické nemocnici sleduje dle hejtmančina vyjádření Plzeňský kraj dlouhodobě. Již v listopadu 2020 Mauritzová iniciovala založení pracovní skupiny, která situaci v nemocnici zmapovala a na jejím základě navrhla fungující model tak, aby byla péče dostupná pro spádovou oblast Sušicka a zároveň zásadním způsobem neovlivnila negativně Klatovskou a Strakonickou nemocnici.

„Skutečnost je taková, že Sušické nemocnici i nadále chybí personál. Řada zdravotníků pracuje jen na dohody o činnosti, nikoliv hlavní pracovní poměry. V době, kdy si mohou lékaři místo svého působení vybírat, je vztahy, které panují v nemocnici, spíše odrazují,“ konstatovala hejtmanka. Připomněla také, že kraj přispívá městu Sušice na provoz nemocnice jednotkami milionů korun ročně. Předpokládá také, že by ji bylo možné při jednoznačném rozhodnutí sušických zastupitelů o budoucím řízení dotovat i vyšší částkou.

Lékařům se nelíbí poměry panující v nemocnici

Podle sušických aktivistů ale výsledek referenda město zavazuje k zachování vyjmenovaného rozsahu péče včetně lůžkové chirurgie a provozování krajem, který nemůže plnou péči zaručit, tak není řešením. V usnesení, které starosta Mottl předložil a které zejména díky hlasům ANO a ODS prošlo, se zastupitelstvo postavilo právě za tuto variantu.

„Zastupitelstvo města konstatuje, že provozování nemocnice prostřednictvím právnické osoby za tímto účelem zřízené Plzeňským krajem je postupem směřujícím k zajištění odpovídající zdravotní péče v regionu a v souladu se závěry místního referenda a doporučuje vést další jednání s Plzeňským krajem ve smyslu této vybrané varianty,“ stojí ve schváleném usnesení.

Na zastupitelstvu promluvil i jednatel nemocnice Jiří Vlček. Popsal mimo jiné atmosféru, která mezi personálem panuje. Někteří aktivisté na nemocnici neustále posílají stížnosti na kraj, ministerstvo, hygienu, podávají trestní oznámení na policii a podobně. Podle Vlčka řada zaměstnanců, které nemocnice těžko hledá, nechce už v takové atmosféře pracovat. Cítí se poškozovaní stupňujícími se útoky.

„Já mám informace od tří lékařů, že jestli budou zase pozvaní na policii, tak skončí," řekl Vlček. Neustálé stížnosti na ministerstvo zdravotnictví vedly podle Vlčka koncem října i k návštěvě ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Ministr podle něj řekl, že nemocnici by měl provozovat silný subjekt, přimlouval by se za provozování Plzeňským krajem, uvedl Vlček.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, hejtmanka Ilona Mauritzová, nemocnice, Plzeňský kraj, referendum, ODS, zdravotnictví, Jiří Vlček, Milena Stárková, ČSSD, ANO 2011, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařům Sušické nemocnice zmítané problémy dochází trpělivost, nebaví je čelit trestním oznámením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.