Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obyvatelé plzeňské Doubravky spolurozhodují o rozpočtu. Mají 65 nápadů, jak zlepšit okolí svého bydliště

Ve druhém ročníku participativního rozpočtu městského obvodu Plzeň 4 občané navrhli celkem 65 nápadů na to, jak zlepšit život v okolí svého bydliště. Jednotlivé návrhy nyní prověří Komise rozvoje. Ty, které posoudí jako proveditelné, postoupí do fáze hlasování. Pro své favority mohou občané hlasovat od 15. listopadu do 12. prosince. Na realizaci vítězného projektu a případně dalších projektů v pořadí čtvrtý obvod vyčlenil 1,5 milionu korun.

„Velmi mě těší, že změny, které jsme v participativním rozpočtu před zahájením druhého ročníku učinili, měly kýžený efekt. Největší z nich bylo zrychlení celého procesu participativního rozpočtu tak, aby byl atraktivnější a rychleji přinesl výsledky. Zatímco v rámci prvního ročníku lidé mohli podávat návrhy na zlepšení Čtyřky po tři měsíce, během kterých nám zaslali 49 nápadů, letos byl pro navrhování vyčleněn pouze jeden měsíc, během kterého nám lidé zaslali pětašedesát nápadů. Vítěze budeme znát ještě před Vánoci,“ říká starosta Tomáš Soukup (ANO).

Hlasování se uskuteční od 15. listopadu do 12. prosince na webu www.rozhodnetesami.cz a papírovou formou prostřednictvím formuláře v Doubraveckých listech. U několika nápadů je už nyní jisté, že budou do hlasování zařazeny. Mají tak reálnou šanci na realizaci.

„Mezi proveditelné návrhy patří pořízení stolů na ping-pong pro veřejnost, umělá lezecká stěna, psí loučka pro výcvik psů nebo hřiště na pétanque. Za dobrý nápad považuji i instalaci laviček podél stromové aleje pod Chlumem, která zvítězila v prvním ročníku participativního rozpočtu, a která byla vysázena loni na podzim,“ říká místostarostka obvodu Lenka Kočová (ODS).

Podle koordinátorky participativního rozpočtu Martiny Seidlerové z Úřadu MO Plzeň 4 byla většina z 65 návrhů podána elektronickou formou. Celkem deset nápadů pak lidé podali prostřednictvím papírového formuláře, který byl k dispozici v Doubraveckých listech a na vybraných akcích pořádaných na území čtvrtého plzeňského obvodu.

Většina nápadů byla formulována do několika vět, šest návrhů nám přišlo v propracované formě včetně zákresů, rozpočtů a obrázků. My jsme samozřejmě rádi za každý nápad a těší nás, že jich v druhém ročníku bylo navrženo více než v tom předchozím,říká Martina Seidlerová.

Participativní rozpočet je moderním nástrojem, díky kterému se může veřejnost zapojit do rozhodování o způsobu využití peněz z veřejných rozpočtů. Nástroj využívá zhruba stovka měst, obcí a městských částí v ČR. Z velkých plzeňských obvodů je čtvrtý obvod zatím jediný.  

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 3

Štítky participativní rozpočet, MO Plzeň 2, Doubravka, rozpočet, Plzeň, ANO 2011, ODS, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé plzeňské Doubravky spolurozhodují o rozpočtu. Mají 65 nápadů, jak zlepšit okolí svého bydliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.