Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Byla to jízda, říká Limba. Zlobivé dítě plzeňského fotbalu vydalo biografii plnou třaskavých vzpomínek

Legenda, průšvihář, reprezentant, ale také obrovský srdcař a jeden z nejkontroverznějších tuzemských fotbalistů David Limberský vydal s napětím očekávanou biografii. Název má Byla to jízda. Popisuje v ní fotbalové úspěchy i neúspěchy a také několik známých i neznámých průšvihů. Nechybí ani vzpomínky na jeho spoluhráče a kamarády, kteří předčasně odešli do fotbalového nebe. Vedení domovského klubu FC Viktoria Plzeň nebylo z připravované knihy vůbec nadšené. Vědělo se, že bude obsahovat řadu citlivých a výbušných témat. Povolilo ji Limberskému vydat až po jeho odchodu do třetiligových Domažlic. Hotová ale byla už před rokem a půl.    

„Je to čtivé, zajímavé a každá kapitola má hloubku. Nabízí zamyšlení nebo naopak přiznání. Myslím, že je to atraktivní pro každou věkovou kategorii,“ uvedla při slavnostním křtu knihy manželka fotbalisty Lenka Limberská. A zmínila i nějaké pikantnosti ze společného soužití se slavným fotbalistou. „Pokud někdy přišel po vyhraném zápase domů, tak to bylo fajn. Pravda ale je, že si moc takových vyhraných zápasů, kdy přišel domů, nepamatuji. Kolikrát jsem si vlastně přála, aby nevyhráli,“ vzpomínala s úsměvem Lenka Limberská. „Pravda je, že David má a vždycky měl to srdce v Plzni a každý zápas velmi prožíval. Když byla výhra, tak to kluci slavili skoro tak, jako kdyby vyhráli titul. Naopak každou prohru velmi prožíval a myslím, že to čtenáři v té knize také najdou.“

Autory knihy Byla to jízda jsou plzeňští sportovní novináři Ervín Schulz a Zdeněk Soukup. Když za Davidem přišli s nápadem sepsat jeho autobiografii, dal si fotbalista nějaký čas na rozmyšlenou. „Nakonec jsme s manželkou řekli, že do toho půjdeme. Už mám přeci jen nějaký věk a byla by to hezká vzpomínka ke konci kariéry. Od psaní mě v klubu trochu odrazovali, ale nakonec jsme se domluvili, že nebude problém, když to vyjde až po mém odchodu z Viktorky,“ konstatoval David Limberský.

„Moje fotbalová cesta nebyla lehká, píšu tam, že už v dorostu jsem měl hluchá místa a nehrál jsem. Už v 15 letech jsem chodil pařit a vypadalo to, že s tím seknu. Měl jsem ale velkou oporu u rodičů a nějak jsem to tehdy ukormidloval. A pak už to šlo jen nahoru. Druhý díl stoprocentně nebude. Kdyby tu knížku zfilmovali, líbilo by se mi, kdyby mě hrál Ryan Gosling, protože žena s žertem říká, že jsem pěkný jako on. Nebo bych si zahrál sám sebe,“ směje se Limberský, který hrál ve Viktorii od šesti let a klub bere jako rodinu.

Limba měl samozřejmě i možnost odejít z Plzně do zahraničí v dobách jeho nejlepší formy. Ještě po Euru 2012 měl dobré nabídky, ale Plzeň ho nepustila. Pět titulů v Plzni během osmi let chápe jako pohádku. Podle něj měli hráči od klubu super podmínky, skvělého trenéra, v kabině byla mimořádná parta, která spolu trávila hodně času, což se přenášelo i na hřiště.

„Myslím, že v knize je 95 procent toho, co jsem chtěl říct. Je to hodně otevřená zpověď. Vyloženě se asi nevyhýbám žádnému tématu, takže je tam všechno. Nedivím se tomu, že klub chtěl, aby to vyšlo až po mém odchodu z velkého fotbalu,“ uvedl fotbalista.

Šéfovi Šádkovi zvedal Limba tlak

„V knize najdete určitě pasáže, kdy se možná zasmějete. Zejména u věcí, kde třeba mně tehdy do smíchu opravdu nebylo,“ prohlásil teď už s úsměvem kmotr knihy a šéf plzeňské Viktorie Adolf Šádek. Potvrdil tak, že mu Limba v minulosti dokázal pořádně zvednout tlak.

Na hřišti vždy David Limberský budil vášně. Spartu, kde má kvůli provokacím asi nejvíce nepřátel, teď trénuje Pavel Vrba, pod jehož taktovkou prožil v Plzni zlatou éru. Označuje ho jako svého trenéra číslo jedna, druhého tátu a moc mu přeje další úspěchy.

Vyhazov z klubu mu podle zpovědi hrozil jen po známé pražské nehodě v září 2015, kdy řídil auto pod vlivem alkoholu. Tehdy ho nejvíce podpořila současná manželka. Průšvih ho zocelil. Pokud by se ale na hřišti sesypal, zřejmě by po sezoně odešel. Pár dní poté v Příbrami dal po dlouhé době gól za Viktorku a na oslavu točil imaginárním volantem. Pořádně to tehdy schytal a byl označen za provokatéra bez skrupulí.

David Limberský pokřtil knihu společně s manželkou, nechyběli ani autoři biografie a kmotr Adolf Šádek

„Teď funguji hlavně rodinně, mám tři děti, hraju fotbal v Domažlicích, máme rozjetý nějaký byznys. V době kovidu jsme měli zavřený náš plzeňský barber shop, ale kluci si zašli na brigádu, přežili jsme. Už jsou zpátky a doufáme, že se nic dalšího nebude opakovat. V Domažlicích je spokojený, život bez fotbalu si zatím neumí představit. Za jiné kluby už asi určitě hrát nebudu,“ prohlásil Limba.

V Plzni se hovoří o tom, že se stane funkcionářem Viktorie. „Uvidíme. Necháváme to otevřené, se šéfem (Adolfem Šádkem) máme nějakou dohodu, ale rozhodně netlačíme na pilu, takže pohoda. Nabídka je, až my dva si řekneme, takže nabídka je furt ve vzduchu,“ dodal fotbalista.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky David Limberský, křest knihy, Byla to jízda, konec kariéry, FC Viktoria Plzeň, biografie, fotbal, kniha, Domažlice, Mistrovství Evropy ve fotbale 2012, AC Sparta Praha, 1. FK Příbram, Ryan Gosling

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byla to jízda, říká Limba. Zlobivé dítě plzeňského fotbalu vydalo biografii plnou třaskavých vzpomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.