Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Konec umírání mezi holými zdmi, umělci darovali Hospicu svatého Lazara své obrazy

Multižánrový festival Pilsen Busking Fest rozezněl během léta ulice západočeské metropole. Kromě mnoha koncertů, cirkusových a divadelních vystoupení dostali prostor také výtvarníci. Několik z nich má na svědomí akci „Umělci pro hospic“. V rámci několikadenního programu namalovali tři obrazy, které věnovali Hospicu svatého Lazara v Plzni. Doufají, že tak pomohou lidem ulehčit odchod na druhý břeh.

8. ročník festivalu máme za sebou, své dozvuky však má ještě teď. Nápad na vytvoření obrazů, které by zpestřily pobyt obyvatelům hospicu přišel velmi spontánně během setkání organizátorů s pracovníky zařízení.

„Uvažovali jsme o tom, že oslovíme nějaké výtvarníky, kteří by tvořili v rámci doprovodného programu festivalu přímo před zraky návštěvníků. Hledali jsme ale téma a následné využití obrazů. A právě tato otázka se vyřešila hned po jejím vyslovení. Potkala se totiž s nápadem Soni Černé, psychoterapeutky pracující v Hospici svatého Lazara. Právě ta si totiž všimla při doprovázení jednoho z pacientů hospice, že by zdi pokojů a chodeb potřebovaly trochu ozvláštnit. Dodala nám tedy téma a příběh, se kterým jsme mohli oslovit umělce“, vysvětluje jedna z organizátorů festivalu Michaela Martínková.

Do projektu se nakonec zapojili tři umělci. Sochařka a malířka Hana Balážová, fotografka a new street art umělkyně Jitka Kopejtková a v neposlední řadě street art umělec Ladislav Zeman, tvořící pod pseudonymem DNGO (Django Artist).

 „Dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, jak dané téma uchopit. Rozebíral jsem to s rodinou, diskutoval o tom s přáteli. Po jednom rozhovoru s kamarádem jsem měl jasno. Co jiného pomůže lidem přejít na druhý břeh než život. Co bych si chtěl na konci svých dnů připomenout než život. Jak ho ale ztvárnit? Já osobně nejvíce života vidím ve vodě. Voda je pro mě velmi důležitá. Přináší očistu, znovuzrození a může být opojná jako život sám. Z toho důvodu jsem na plátně vytvořil podvodní krajinu. Snad se bude líbit,“ popisuje umělec Ladislav Zeman.

To, že se obraz líbí, potvrzuje i paní Boženka, pacientka hospice, která ho dostala k narozeninám: „Už ho tady mám týden, ale stále na něm nacházím něco nového. Ze začátku jsem k němu hledala vztah, ale už jsme se sžili. Jsem za něj vděčná.“

„Strach ze smrti je velmi svazující a přijetí osvobozující. Kvůli strachu je smrt společenské tabu, ale možná kdybychom se odvážili se k ní přiblížit, zjistíme, že může být i jiná, než ji na první pohled vnímáme. V tom vidím paralelu mezi hospicem a naším festivalem. Pouliční umělci přinášejí život a radost na místa, kde bychom je běžně nehledali. Tím nám připomínají, že život je všude. Ukazují, že i místa na první pohled tmavá a chladná se mohou naplnit radostí,“ dodává Jiří Návrat, dobrovolník pomáhající s přípravou doprovodného programu festivalu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pilsen Busking Fest

Štítky Pilsen Busking Fest, umění, malba, obraz, hospic, Plzeň, smrt, festival, Jitka Kopejtková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec umírání mezi holými zdmi, umělci darovali Hospicu svatého Lazara své obrazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.