Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naše cesta je někdy hodně trnitá, říká maminka dvojčátek se zdravotními komplikacemi

Mrzí mě, že mi občas nezbývá energie na to si s dětmi pohrát, říká maminka pětiletých dvojčátek, která se potýkají s komplikovanými zdravotními problémy. Pro zdravotní sestru z Plzně je situace ještě složitější, protože jako profesionálka si velmi dobře uvědomuje zdravotní rizika svých dětí.  

Vzhledem k tomu, že bylo její těhotenství rizikové nejen kvůli očekávání dvojčátek, ale také hrozícímu předčasnému porodu, tušila Lenka z Plzně, že by mohly nastat komplikace. „Přece jen jsem ale stále věřila, že i v případě nedonošenosti čas a péče vše spraví a děti budou bez následků,“ začíná své vyprávění.

„Alenka po narození vážila 1480 g a Kubík 2240 g. Dcerka kromě toho prodělala drobné krvácení do mozku, měla na něm cysty a celkově neprospívala. Pár týdnů po porodu se ještě přidaly další komplikace včetně celkové sepse, což je vážná reakce organismu na infekci. Bohužel ani Kubík se neobešel bez zdravotních problémů," dodává Lenka a přiznává, že v tu chvíli své povolání poprvé vnímala jako nevýhodu. Dobře totiž věděla, co vše se může stát. Lékaři s ní často mluvili bez obalu, protože předpokládali, že jako zdravotník se se vším lépe vyrovná.

Obě děti si tak do života přinesly řadu zdravotních problémů, více však malá Alenka. Té lékaři diagnostikovali opožděný psychomotorický vývoj, vývojovou dysfázii, úzkostnou poruchu, poruchu pozornosti a oční vadu. Má také špatné držení těla a trápí jí atopický ekzém. „Pravidelně rehabilitujeme, docházíme na hipoterapii, neurologii, ortopedii, gastroenterologii a čeká ji i operace očí. Nově docházíme i na kontroly na dětskou psychiatrii,“ uvádí její maminka výčet toho, co vše spolu musí absolvovat.

Obě děti navštěvují druhým rokem speciální třídu v mateřské škole a díku tomu se paní Lenka mohla vrátit na poloviční úvazek do zaměstnání. „Přestože jsem velmi vděčná za poloviční úvazek, je skloubení práce, péče o děti a všech kontrol a terapií se základní péčí o domácnost opravdu náročné. Někdy je toho moc a strašně mě mrzí, že jsem občas tak unavená, že nemám energii na to si s dětmi hrát. Ale tak to prostě je a já pevně věřím, že spolu vše zvládneme,“ dodává.

Protože jsou finanční náklady na léčbu a všechny potřebné rehabilitace a terapie jejích dětí nákladné, začali paní Lence pomáhat i Dobří andělé. „Neumím slovy ani vyjádřit vděčnost za to, co děláte. Věřte mi, že si ani nedovedete představit, co pro mě a rodiče s podobnými problémy znamená vaše podpora v tom všem bláznovství. Máme asi trochu jiné sny než ostatní. Zdánlivě banální, pro nás ale bohužel kolikrát nedosažitelné. Moc vám proto děkuji, že nám je pomáháte plnit a že nás podporujete na cestě, která je někdy opravdu hodně trnitá,“ děkuje paní Lenka.

Chcete-li se stát Dobrým andělem a začít pomáhat rodinám s podobným osudem, s jakým se potýkají Alenka a Kubík, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zřídit si trvalý příkaz a začít přispívat libovolnou částkou. Prostřednictvím svého Andělského účtu pak můžete sledovat, které konkrétní rodině jste pomohli. Nadace Dobrý anděl garantuje, že veškeré příspěvky dárců odevzdá rodinám, které se potýkají s vážným onemocněním jednoho ze svých členů, do posledního haléře.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, nemoc, onemocnění, pomoc, dvojčata, zdravotní problémy, Plzeň, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naše cesta je někdy hodně trnitá, říká maminka dvojčátek se zdravotními komplikacemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.