Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aplikace plzeňských germanistů pomůže s dorozumíváním v Bavorsku

Bavorský dialekt je velmi specifický, což ví asi každý, kdo zavítal k našim německým sousedům. Pomoci s porozuměním by nyní mohla bezplatná aplikace Welcome to Bavaria, na které se podíleli i plzeňští odborníci z katedry germanistiky a slavistiky Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni.

I obstojný němčinář může být z návštěvy Bavorska trochu na rozpacích. Jaro se najednou neřekne Frühjahr, ale Frühjoah, pondělí není Montag, nýbrž Moda a podobně. S dorozuměním se v tomto specifickém dialektu by mohla pomoci nová aplikace. Celý nápad vznikl na univerzitě Marburg, která oslovila plzeňskou katedru.

„Hravý výsledek práce česko-německého týmu vyučujících, studentek a studentů je určen lidem, kteří do Bavorska zamíří s úmyslem chvíli tam pobýt, ať už jako turisté, nebo třeba jako brigádníci či zaměstnanci. Díky aplikaci se seznámí se základními frázemi a důležitými bavorskými slovy, mohou přitom přepínat mezi výukovým a testovacím módem a všechny výrazy si poslechnout v podání rodilého mluvčího z Regensburgu,“ přibližuje mluvčí ZČU Šárka Stará.

Výchozím jazykem přitom může být spisovná němčina, čeština, angličtina nebo arabština. Pro českou verzi aplikace bylo zapotřebí přeložit 350 slov a frází.

„Vedle překladové práce jsme spolupracovali i při výběru slovní zásoby, ladili jsme možnosti jejího převodu do různých jazyků a hlavně pilovali zachycení rozdílů dialekt versus spisovný jazyk. Je to velmi složité právě u překladu do jiného jazyka. Usilovali jsme, aby česká verze co nejvíce odrážela specifika vybraných slov a frází z bavorštiny,“ popisuje odborná asistentka katedry germanistiky a slavistiky Andrea Königsmarková.

Aby byl překlad co nejvýstižnější, přeloží aplikaci i nespisovná slova. „Jsou to většinou obecně česká slova, slova s výraznější expresivitou jako třeba grázl nebo ksindl anebo uvádíme výrazy hovorové. Pro slovní zásobu z oblasti gastronomie jsem velmi využila i své znalosti z předchozího výzkumu zvyklostí kolem jídla v česko-bavorském pohraničí,“ pokračuje Königsmarková.

Aplikace Welcome to Bavaria je zdarma ke stažení v obchodě Google Play. Aktuálně je k dispozici verze 1.0, ale připravuje se další verze s vylepšenou grafikou a s dalšími hesly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Bavorsko, překlad, němčina, ZČU, germanistika, aplikace, Západočeská univerzita v Plzni, Bavaria Brewery, Marburg, Google Play, Řezno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace plzeňských germanistů pomůže s dorozumíváním v Bavorsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.