Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zemřel Pavel Faschingbauer, bývalý dlouholetý přednosta Okresního úřadu v Domažlicích

Smutná zpráva přišla z Domažlic. Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 29. března Pavel Faschingbauer, bývalý přednosta Okresního úřadu v Domažlicích. Odešel tak nejen zkušený, oblíbený a respektovaný politik, který se po roce 1989 výrazně zasloužil o rozvoj Domažlicka. V jeho osobě ale odešel i úspěšný sportovec a reprezentant, který sedmkrát dosáhl titulu mistr ČSSR v krosu a v běhu na 5000 m.

Pavel Faschingbauer byl absolventem domažlického gymnázia, pedagogické fakulty v Plzni a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, působil jako učitel a mnoho let se věnoval také vrcholovému sportu. Za své protirežimní postoje po roce 1968 pracoval řadu let jako dělník. Po roce 1989 se stal přednostou okresního úřadu a ředitelem Centra sociálních služeb v Domažlicích. Měl osobní podíl na obnovení a rozvoji česko-německých vztahů v příhraničním regionu Domažlicka.

„Pavel Faschingbauer po sobě zanechal ohromnou stopu. Odešel charismatický člověk, můj přítel a kamarád, člověk pevných morálních zásad. Po listopadu 1989 začal s ohromným elánem naplňovat příležitost, která nám byla shůry dána. Vždy věřil ve svobodu, demokracii a základní hodnoty,“ vzpomíná senátor Vladislav Vilímec (ODS).

„Byla to osobnost, která se stala synonymem úspěchů celého Domažlicka. Jako přednosta Okresního úřadu v Domažlicích se zasloužil o jeho rozvoj i obnovení kontaktů s bavorskými sousedy. Domažlická nemocnice by bez něho dnes nestála,“ dodává Vilímec.

„Listopadového převratu se zúčastnil od samého počátku. Byl aktivní v Občanském fóru a po jednání u kulatého stolu se složkami státní moci byl delegován na předsedu Okresního národního výboru. Po transformaci státní správy a samosprávy stanul v čele Okresního úřadu v Domažlicích, kde působil po celou dobu jeho existence. Za jeho vedení byly vyřešeny problémy s kamionovou dopravou vybudováním parkoviště na Folmavě, obchvat České Kubice, postavena nová Domažlická nemocnice, opravena budova Okresního úřadu,“ připomněl bývalého přednostu okresního úřadu také Stanislav Antoš, místostarosta Domažlic.

Zesnulý byl přesvědčeným demokratem. Zastánce ideálů Václava Havla. Od toho se odvíjela veškerá jeho veřejná činnost a zásadovost. Rád se scházel s lidmi a byl činný nejen na poli sportu, ale i v oblasti kultury a spolkového života vůbec. „Byl výborným řečníkem. Jeden ze svých posledních projevů pronesl při příležitosti 30 let pádu železné opony ve Furthu im Wald. Na setkání byli i zástupci vlád České republiky a Bavorska, zemští radové okresu Cham, kteří se ve funkci vystřídali za vzpomínané období. Děkujeme vám, pane Pavle Faschingbaure, za vše, co jste pro město vykonal a za váš odkaz, který mezi námi dlouho zůstane,“ zdůraznil místostarosta Antoš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv

Štítky smuteční oznámení, Pavel Faschingbauer, úmrtí, přednosta OÚ Domažlice, Domažlicko, Domažlice, okresní úřad, okres Domažlice, Československo, Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, Vladislav Vilímec, Stanislav Antoš, Domažlická nemocnice, a.s

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Pavel Faschingbauer, bývalý dlouholetý přednosta Okresního úřadu v Domažlicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.