Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Slavnosti svobody se i letos uskuteční jen virtuálně, diváky čeká pestrý program

Už je to jisté! Stejně jako loni se i letos uskuteční jen ve virtuální podobě plzeňské Slavnosti svobody v termínu od 6. do 9. května. Přestože vedení města minulý rok doufalo, že bude možné přesunout připravený program k 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou do roku 2021, bohužel ani letos pokračující nepříznivá situace související s šířením onemocnění covid-19 nedovolí uspořádat tradiční program ve veřejném prostoru. Základem se tak stane on-line studio, které bude vysílat z Měšťanské besedy.

„Formát on-line studia Slavností svobody je výjimečný a já jsem velmi rád, že nám dovolí nepřerušit tradici Slavností svobody. Zároveň je velkou příležitostí představit plzeňské oslavy osvobození dalším potenciálním návštěvníkům z celé republiky i zahraničí, a především je investicí do budoucnosti této jedinečné, turisticky velmi atraktivní události. Vloni sledovalo studio Slavností svobody více než 45 tisíc lidí, značná sledovanost byla v zahraničí. V současné době je takové studio jedinou cestou, jak zprostředkovat atmosféru Slavností svobody také veteránům,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Ve čtvrtek 6. května budou moci lidé zhlédnout přímý přenos ze vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! a živé rozhovory s americkými a belgickými veterány. V pátek 7. a v sobotu 8. května bude studio vysílat od 17 do 20 hodin. V přenosech se zaměří na zprostředkování činnosti klubů vojenské historie, připomene historické události a nabídne vysílání zajímavých dokumentů a rozhovorů.  Program doplní atraktivní hudební vstupy.

„V neděli 9. května, kdy by za normálních okolností projížděl městem Convoy of Liberty, začne studio vysílat v tradičním čase startu konvoje, tedy v 11 hodin dopoledne. Úvod vysílání bude věnován historii pořádání oslav osvobození a záběrům z konvojů, které v minulých letech projely městem za několikatisícové účasti zájemců. Studio odvysílá streamy hudebních vystoupení, zajímavé tematické reportáže a v brzkých odpoledních hodinách venkovní program ‚ve vzduchu‘, který představí vojenská historická letadla. V jednání je možnost zapojit do tohoto programu armády ČR a USA,“ vysvětlila vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová.

Vzhledem k tomu, že omezení kontaktů nad rámec rodiny má dlouhodobě zásadní vliv i na činnost klubů vojenské historie, jejichž členové se nemohou již řadu měsíců scházet, představí on-line program jejich zájmové aktivity formou předtočených reportážních pořadů. Série video reportáží se bude kromě činnosti klubů vojenské historie věnovat památným místům spojeným s osvobozením americkou armádou nejen v Plzni, ale i v kraji, a natáčet se bude v dubnu.

„V případě zásadního zlepšení epidemické situace a uvolnění opatření je město připraveno v ulicích města představit formou „výstavy“ dílčí části historické vojenské techniky, ne však prostřednictvím kempů, ale právě výstavou jednotlivých kusů techniky v sadovém okruhu města,“ doplnil primátor Martin Baxa.

Jednou z možností, jak interaktivně zapojit veřejnost, je připravovaná venkovní soutěžní stezka „Cesta ke svobodě“, která zájemcům umožní projít si místa spojená s osvobozením města Plzně a zábavnou, poučnou a interaktivní formou se zapojit do soutěže o ceny.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky Slavnosti svobody, přenos, vysílání, studio, primátor, veteráni, osvobození, slavnost, Plzeň, Armáda Spojených států amerických, Měšťanská beseda, Martin Baxa, vojenská historie, USA, ODS, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti svobody se i letos uskuteční jen virtuálně, diváky čeká pestrý program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.