Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Svérázná kulhající kachna opakovaně vyvádí mláďata v historickém jádru Plzně

Každým rokem dokáže překvapit, na jaře žije v samotném historickém jádru Plzně a znají ji velmi dobře strážníci městské policie i záchranáři. Svéráznou obyvatelkou Sedláčkovy ulice, která vždy dokáže vyvolat pořádný rozruch je překvapivě samice divoké kachny. S oblibou si vybírá k hnízdění velmi neobvyklá místa na střechách domů a ráda se pak prochází po ulicích i se svými potomky.

Kachna viditelně napadá na levou nohu s kroužkem, což je následek starého úrazu a střetu s autem právě v Sedláčkově ulici, když se tam každý rok špacíruje s mláďaty po ulici a mezi zaparkovanými auty. Poprvé na sebe kachna upoutala pozornost v květnu 2018.

„Měli jsme spolu s odchytovou službou Městské policie Plzeň hlášenou dospělou samici kachny divoké s jedním čerstvě vylíhnutým mládětem. Pohybovat se měla v Sedláčkově ulici před domem číslo 24. Strážníci byli tehdy na místě dříve, podařilo se jim kachnu i s mládětem vlákat do vchodu činžovního domu. Zavřeli dveře a jinak normálně létající kachnu i s malým mládětem profesionálně odchytili. Oba dva ptáky jsem přebral samici okroužkoval. Následoval převoz i s mládětem a vypuštění na řeku Mži pod Lochotínskou lávku,“ vzpomíná na první setkání s unikátní městskou kachnou šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

O dva roky později přesně 10. 5. 2020 hlásí nájemníci třípatrového činžovního domu v Sedláčkově ulici číslo 17 podivné hnízdění kachny divoké na střeše za ozdobným štítem oplechování dešťového svodu. „Celkem čtyři čerstvě vylíhlá mláďata mladý muž na střeše odchytil, ale dospělou samici se mu lapit nepovedlo. Přijíždím na místo a přes pootevřený střešní vikýř na hlas odchycených mláďat v koši lákám rozzuřenou matku. Chvilka nepozornosti, rychlá ruka a držím i jinak létající samici. Celou rodinku čítající čtyři mláďata a jejich matku, jsem opět převezl a vypustil pod Lochotínskou lávkou na řeku Mži,“ popsal loňské setkání s kachnou v centru Plzně záchranář Makoň.

Včera objevil Karel Makoň známou kachnu na Mži pod Lochotínským mostem. „Mojí dceři se ji podařilo k sobě přilákat. Kulhající samice kachny přiběhla i se svým kachním frajerem. Podařilo se mi odečíst její ornitologický kroužek. A trošku mám obavy z toho, na jakém místě opět letos zasedne na hnízdo a kde v centru Plzně vyvede své mladé,“ říká šéf záchranné stanice živočichů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky kachna, mláďata, hnízdění, záchrana kachny, DESOP, Karel Makoň, Plzeň, střecha, historické jádro města, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svérázná kulhající kachna opakovaně vyvádí mláďata v historickém jádru Plzně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.