Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fakultní nemocnice Plzeň pořídila výkonnou linku na sušení a skládání prádla

Supervýkonnou a plně automatizovanou linku na sušení a skládání prádla pořídila pro svou prádelnu plzeňská fakultní nemocnice. Plně automatizovaný stroj nazývaný tunelfinišer za hodinu usuší, srovná a poskládá až 1000 kusů prádla. Linka za 9,7 milionu korun nahradila stroj z roku 1993, řekl technicko-provozní náměstek nemocnice Milan Topinka.

Prádlo nemocniční prádelna, která denně vypere přes 6,5 tuny prádla, sušila na finišeru z roku 1993. Následně se skládalo. Pro dosluhující stroj ale už nebyly k sehnání náhradní díly, proto nemocnice v červnu instalovala novou linku. Skládá se z navěšovacích stanic, tunelového finišeru a automatického skládacího robota. Vše je pospojováno dopravníkovými dráhami, po kterých kolují ramínka s prádlem.

"Na samém počátku, při navěšování prádla na ramínka, zvolí obsluha na dotykové obrazovce odpovídající program, který odpovídá danému sortimentu a pak se děje vše automaticky," řekl Topinka. Ve vstupní komoře je prádlo na ramínkách předehříváno, ve druhé fázi je do proudu horkého vzduchu vstřikována pára, ve třetí fázi působí na prádlo horký vzduch a suší ho a ve výstupní komoře pak stroj prádlo ochlazuje. Z tunelu putují ramínka do automatického skládacího robota. "Robot prádlo složí, naskládá do komínku a automaticky vyloží na válečkový dopravníkový pás," popsal Topinka.

Linka instalovaná zpracovává prádlo zaměstnanců, operační prádlo i pyžama a noční košile pacientů.

Do velkokapacitní prádelny nemocnice investovala už v roce 2014, kdy díky dotaci EU pořídila za 18,6 milionu korun novou kontinuální prací linku, nakládací dopravník, lis a sušičky prádla. Nová pračka za hodinu zvládne až tunu prádla. Obsahuje 13 komor, do každé se vejde až 50 kilogramů prádla. Komory jsou za sebou uspořádány a prádlo během zhruba čtyřicetiminutového pracího procesu prochází předpírkou, praním a mácháním.

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky ČR, nemocnice, služby, prádelna, Plzeň, FOTO, Fakultní nemocnice Plzeň, šatní ramínko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Plzeň pořídila výkonnou linku na sušení a skládání prádla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.